takametsa%cc%884_1va%cc%88ri

Apulaispäällikkö Aasi Aargh jalkautuu lasten pariin.

Takametsän auttajat – Jouluvalot – Osa 4/11
Tiesitkö, että Takametsässä kaikki eläimet auttavat toisiaan? Ehkä tiesit mutta sitä et varmaankaan tiennyt, että kaikilla eläimillä on tarkasti suunniteltu tehtävänsä. Tämä tarina on kaikille lapsille ja melkein kaikille aikuisillekin.
Lataa tarinan lopusta värityskuvia.

Päällikkö Lepsu-leijona ja apulaispäällikkö Aasi Aargh kuulevat jouluvalojen kanssa sattuneista vahingoista.
”Minun mielestäni jouluvaloturvallisuudelle pitäisi tehdä jotain”, Lepsu sanoo.
”Ai niin, niin-niin, noinnin tottakai. Sittenhän sille pitää tehdä jotain”, apulaispäällikkö Aargh vastaa.
”Ajattelin, että joluluvalo-onnettomuuksien tutkintaryhmä saa mennä paikalle ja raportoida sitten mitä ovat huomanneet. Sitten mietimme yhdessä, mitä olisi parasta tehdä ettei vastaavaa enää sattuisi”, palopäällikkö Lepsu sanoo.
”Ai niin, niin-niin, noinnin tottakai, eihän sellaista enää saa sattua”, apulaispäällikkö Aargh on samaa mieltä.

”Sitten me järjestämme Takametsän valistustempauksen, minkä jälkeen kaikki osaavat toimia jouluvalojen kanssa oikein eikä vahinkoja satu enää ikinä. Asian kanssa on pidettävä kiirettä, jotta ohjeet saadaan kerrottua kaikille mahdollisimman pikaisesti”, Lepsu päättää.
”Ai niin, niin-niin, noinnin tottakai. Sittenhän me laitetaan pikapuoliin toimeksi”, apulaispäällikkö Aargh sanoo.

Postista on tullut kirje. Se näyttää hieman erikoiselta mutta vaikuttaa, että sen on lähettänyt joku metsän asukas. Kirje on osoitettu palopäällikkö Lepsulle. Hän avaa kirjeen, joka osoittautuu melko lyhyeksi:
”Jouluvalot pitäisi kieltää lailla, koska ne ovat vaarallisia ja rumiakin”, Lepsu lukee. ”Ja onhan täällä allekirjoituskin: Kivitaskut, koko parvi.”

”Ai niin, niin-niin, noinnin pitäisiköhän meidän sitten kieltää kaikki valot?” apulaispäällikkö Aargh kysyy.
Palopäällikkö Lepsu on sitä mieltä, että onnettomuustutkinta on hoidettava ensin. On oikeasti tutkittava, ovatko valot vaarallisia vai eivät. Pelkästään sen vuoksi niitä ei voida kieltää, että ne ovat jonkun mielestä rumia. Apulaispäällikkö Aasi Aargh on jälleen kerran samaa mieltä.

”Mutta Aargh, täällähän on toinenkin kirje”, Lepsu huomaa. ”Avaa sinä se, minä käyn sillä välin käskemässä onnettomuustutkinnan paikalle”, Lepsu sanoo.
Aasi Aargh jää tekemään tärkeää tehtäväänsä. Hän avaa varovaisesti kirjeen, siinä esitetään Takametsän auttajille kutsu saapua alakoulun joulujuhlaan.
”Ai niin, niin-niin, noinnin”, apulaispäällikkö Argh mutisee.
”No mitäs siinä on”, Lepsu kysyy.

Kun Lepsu-leijona kuulee kutsusta, hän ilahtuu ja pitää sitä tärkeänä tilaisuutena.
”Sinä, Aargh, menet sinne. Pistä sitten paras juhlapukusi päälle ja katsot ettei siinä ole rypyn ryppyä”, Lepsu päättää.
”Ai niin, niin-niin, noinnin laitetaanko mitalitkin?” Aasi Aargh kysyy.
”Ehkä et nyt tarvitse niitä”, Lepsu sanoo.
”Ai niin, niin-niin, noinnin eipä niitä nyt tarvitakaan.”

Aasi Aargh lähtee heti sonnustautumaan juhla-asuun. Muutamassa minuutissa hän on valmis, sillä joulujuhlasta ei sovi myöhästyä. Juuri kun Aargh on laittamassa ovea kiinni, Lepsu antaa neuvon: ”Pidä sitten silmät ja korvat auki, ne lapset ovat tosi fiksuja. Tiedä vaikka oppisit heiltä jotakin”, Lepsu sanoo.
Aasi Aargh nyökkää, painaa oven kiinni ja lähtee kohti juhlaa.

takametsa%cc%884_2va%cc%88riSamoihin aikoihin onnettomuustutkintaryhmä, johon kuuluvat Silmälasikäärme Täsmä ja Mittarimato Summanmutikainen, saavuttaa onnettomuuspaikan.
”Mittaile sinä vähän ympäristöä, niin minä tiirailen tarkemmin yksityiskohtia”, Silmälasikäärme Täsmä sanoo.
Mittarimato Summanmutikainen muiskauttaa suupieltään ja toteaa nopeasti: ”Toki-toki, toki-toki.”

Onnettomuustutkinta on käynnissä. Mitttarimato Summanmutikainen on nopeasti valmis.
”Kyllä on näin, että vahinkoa ei olisi sattunut, jos olisi ollut tukevat tikarappuset tahi jos valot olisi yritetty ripusta hieman alemmaksi. Nyt valojen ripustamiskorkeus on ollut selkeästikin liian korkealla valojen ripustajan henkilökohtaiseen korkeuteen nähden. Kyllä näin on”, Summanmutikainen sanoo ja jatkaa heti perään: ”mutta mitä sanoo tutkijaveljeni Täsmä?”

Yksityiskohtiin perehtynyt Silmälasikäärme Täsmä sihisee hetken yksikseen kunnes alkaa puhua selvitystyönsä tuloksista.
”Se on sillä lailla, ettei koko sotkua olisi syntynyt, jos jouluvalonauha olisi ollut maahan levitettynä ennen kuin sitä ryhdyttiin ripustaa. Nyt kun se oli vyyhdillä, valot takertuivat toisiinsa ja lopulta Läiskä-kirahvin sarviin. Ja kun Läiskä sitten pelästyi, tilanne eskaloitui ja valopiuhat sekosivat totaalisesti”, Täsmä lausuu.
”Kröhöm, kröhöm, tutkijaveljeni Täsmä. voitko tarkentaa mitä tarkoitit termillä eskaloitua”, Summanmutikainen kysyy.
”Se tarkoittaa, että onnettomuus alkoi laajeta. Ensin onnettomuus oli pieni mutta kun se muuttui isommaksi niin se eskaloitui”, Silmälasikäärme Täsmä selittää.

Samaan aikaan apulaispäällikkö Aargh on Takametsän alakoulun joulujuhlassa. Hän osallistuu eläinlasten kanssa piirileikkiin kuusen ympärillä.
”Siellä kaikilla oli niin muukaavaa…”, Aargh alkaa laulaa kuuluvalla ja hieman epävireisellä äänellään.
”Hassu apulaispäällikkö, se on Putte-possun nimpparilaulu eikä mikään joululaulu”, Sigrid-siililapsi sanoo.
”Ai niin, niin-niin, noinnin, niinpäs onkin. Mikäs laulu me sitten laulettaisiin”, Aargh kysyy.
”Vaikka Tip, tap”, Sigrid-siililapsi sanoo.
”Ai niin, niin-niin, noinnin, minäkin olen laulanut sitä aikuisten pikkujouluissa”, Aargh sanoo.
”Onpas muuten ruma kuusi”, Haikko Haisunäätälapsi sanoo yhtääkkiä.
”Kuule Haikko, on epäkohteliasta kommentoida ääneen noin kärkevästi. Se, joka on tuonut kuusen, saattaa vaikka loukkaantua”, Sigrid-siililapsi sanoo.
”Saan kai minä oman mielipiteeni sanoa”, Haikko sanoo.
”Saat toki mutta voit sanoa sen nätemminkin”, Sigrid neuvoo.
”Miten?” Haikko kysyy.
”Kerrot vaikka, että olisit itse valinnut hieman erilaisen kuusen”, Sigrid neuvoo.

Sitten Tip-tap -piirileikki alkaa. Apulaispäällikkö Aargh on vähän kömpelö eikä se muista ”syövät paistia ja juovat lientä” -koreografiaa. Lapsia vähän naurattaa mutta heistä on silti kiva, että Aargh on mukana. Kun piirileikki on ohi, Aasi Aargh toivottaa kaikille mukavaa joulunodotusta ja lähtee takaisin Lepsun luokse asemalle.

Asemalla Lepsu käy läpi Täsmän ja Summanmutikaisen kanssa raporttia, jonka Täsmä ja Summanmutikainen ovat kirjoittaneet jouluvaloturvallisuudesta. Raportti kertoo huomiot jouluvalo-onnettomuudesta ja seikkaperäiset ohjeet siitä, miten metsän väen tulisi jouluvalojensa kanssa toimia ettei onnettomuuksia syntyisi enää lisää. Apulaispäällikkö Aargh tulee paikalle juuri kun kansalaisille tehtyjä ohjeita luetaan.
”Tikapuiden tulee olla tukevat ja riittävän pitkät, valojohdot tulee levittää pitkin pituuttaan ennen kuin niitä ryhdytään asentamaan”, Silmälasikäärme Täsmä luettelee.
Sitten Lepsu huomaa Aasi Aarghin.
”No mites meni joulujuhlat?” Lepsu kysyy.
”Ai niin, niin-niin, noinnin, siinähän meinasi tulla ikävä tilanne, kun eräs lapsi alkoi moittia kuusta”, Aargh kertoo.
”No mitäs sinä sanoit?” Lepsu kysyy.
”Ai niin, niin-niin, noinnin, enhän minä ehtinyt, kun eräs lapsi jo hoiti tilanteen.”
”No mitä se sanoi?”
”Ai niin, niin-niin, noinnin, että ei saa kommentoida kuusen ulkonäköä, vaan asia pitää ilmoittaa hienotunteisemmin.”
”No mutta sehän sopii tähän jouluvalo-ohjeeseenkin. Ehdin jo miettiä miten ottaisimme huomioon ohjeessamme tämän kivitaskujen palautteen. Laitamme tietysti siihen viimeiseksi ohjeeksi, että toisten jouluvaloja ei saa kommentoida rumasti. Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, kannattaa vaieta. Kyllä kannatti lähettää sinut sinne joulujuhlaan”, Lepsu kiittelee.
”Ai niin, niin-niin, noinnin, kyllähän minä taisin sanoa, että minuun voi aina luottaa”, apulaispäällikkö Aasi Aargh myöntää ylpeänä.
Silmälasikäärme Täsmä on kuitenkin sitä mieltä, että ennen kuin ohjeesta tehdään virallinen, on nukuttava yön yli ja tarkistettava ohjeen sanamuodot vielä kertaalleen. Asioiden uudelleen tarkastaminen monesti parantaa lopputulosta.
Seuraava osa ilmestyy 10.12.2016.

Lataa värityskuva1 tästä!

Lataa värityskuva2 tästä!

Teksti Marko Partanen
Piirros Marjut Makkonen