ryhmakuva

Jonathan Biskop, Aki Martikainen, Toni Pyökäri, Lauri Kaukoranta joulupullien kimpussa.

Herkkua on siinä monenlaista, monenlaista. Kuiske kuuluu: ”Miltä ruoka maistaa, ruoka maistaa?”
Tip-tap-tip-tap… Vaikka punaisiin pukeudutaan ympäri vuoden, on virallinen joulusesonki Karjaan nelosen keittiössä korkattu!

Ympäri vuoden syödään kyllä silloin tällöin, varsinkin juhlapyhinä, riisipuuroa ja oikein täysmaitoon keitettynä. Nyt kaivetaan kuitenkin esiin jouluiset lohtumausteet ja leivotaan. Joulusta tulee keittiössä mieleen kaneli, inkivääri, neilikka, manteli…

Leipomisen kanssa ei kannata kiirehtiä, mutta työpaikalla kun leipoo, niin suunnittelu ja ennakointi ovat kaiken A ja O. Koska tahansa leipominen voi jäädä kesken. Jos hyvin käy, voi vastuun siirtää sekunneissa toiselle henkilölle, mutta jos porukalla lähdetään tehtävälle, saa leivonnaiset odottaa.

Pullaa tulee leivottua meidän vuorossa säännöllisesti. Klassikko toimii aina. Viimeistään siinä vaiheessa, kun pullantuoksu valtaa aseman, kerääntyy kaikki jälleen saman pöydän ääreen. Lisäksi varmaan jokainen on joutunut tulilinjalle kesken pullanpaiston, kun ensihoitaja kiireessä pyytää vahtimaan uunia, joten homma hoituu melkein jokaiselta. Valinta on siis suht’ turvallinen meidän vuorossa. Joulun lähestyessä päätin tehdä tällä kertaa jouluisia pullakuusia.

Eräs palomies seurasi vierestä, kun leivoin. Ajattelin, että loistavaa, nyt jos ”kapula piippaa”, niin apu on vieressä eikä sitä tarvite etsiä mistään. Hetken katsellessa hän tokaisi: sinä olet ihan väärällä alalla. En tulkinnut asiaa niin, etteikö ensihoito olisi minun juttuni, vaan hän varmaan tarkoitti, että osaan leipoa. Jäin miettimään asiaa hetken, ja tonttulakkini alta tulin siihen tulokseen, että olen nimenomaan oikealla alalla. Pystyn yhdistämään työn, jonka parissa viihdyn paremmin kuin hyvin, ja harrastukseni, joka on intohimoni. Voisiko asiat olla paremmin?


valmistusvaiheetPullataikina

– 5 dl maitoa
– 50 g tuorehiivaa
– 2 dl sokeria
– 2 tl suolaa
– 2 rkl kardemummaa
– 1 kananmuna
– 200 g voita
– 13-15 dl vehnäjauhoja

Resepti löytyy myös Keittiön pelastajat -kirjasta.

 

 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Lisää jauhoja vähitellen ja loppuvaiheessa huoneenlämpöinen voi. Vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota liinan alla noin 30-40 minuuttia.

Jaa taikina neljään osaan, näin saat kaksi isoa pullakuusta. Jos haluat tehdä neljä pientä, jaa taikina kahdeksaan osaan. Kauli jauhotetulla pöydällä taikinat kolmion muotoisiksi, ohuiksi levyiksi. Levitä yhden kolmion päälle täyte, kumoa toinen levy päälle. Tasaa sivut veitsellä. Leikkaa sivureunoista suikaleita kuusen vartta kohti. Kieritä suikaleet rullalle. Anna kohota liinan alla vielä 20–30 min. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.

Paista 200 asteessa 10–12 min.

kuuset_pellilla

 

 

 

 

 

 

 

 

Täytevaihtoehtoja (määrät ovat isoon kuuseen):

Mantelitäyte
– 50 g voita
– 50 g mantelijauhoja
– 0,5 dl tomusokeria
– 1 rkl vaniljasokeria

Sulata voi. Sekoita muut aineet joukkoon.
Kaneli-, piparkakkumauste-, neilikkatäyte
– 50 g voita
– 1-2 rkl haluttua maustetta
– 1,5 dl fariinisokeria

Levitä huoneenlämpöinen voi taikinakolmion päälle. Ripottele pinnalle haluttu mauste ja fariinisokeri.
Marmeladotäyte
– 1-2 dl paistonkestävää marmeladia (esim. luumu tai omena-kaneli)
Hyvää, turvallista ja pullantuoksuista joulunodotusta kaikille!
Jonna, ensihoitaja, Karjaan paloasema

Lisää ohjeita Keittiön pelastajat -kirjasta.
Lue myös jutut:
Keittiön pelastajat: Rääppiäiset Asemalla
Keittiön pelastajat: Aseman ruokakuviot
Keittiön pelastajat: Savupyttipannu

leipuri