Kuva: FinnHEMS

Kuva: FinnHEMS

FinnHEMS otti vuosi sitten käyttöön Pirkanmaan alueen lääkärihelikopterissaan punasolujen kuljetukseen tarkoitetun, Natolle kehitetyn erikoiskylmälaukun. Aiemmin verta haettiin mukaan tarveharkintaisesti, mutta viimeisen vuoden ajan punasolut ovat kulkeneet aina lääkäriyksikön mukana.

Laukku mahdollistaa punasolujen säilyttämisen yksikössä jopa viikon ajan. Sinä aikana käyttämättä jäänyt veri palautetaan Taysin alueen veritoimituksista vastaavalle Fimlabille, takaisin käytettäväksi sairaalassa.

”Olemme hyvin tyytyväisiä yhteistyöhön Fimlabin ja Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun kanssa. Olimme varautuneet siihen, että alussa prosessia saatetaan joutua muokkaamaan ja verta saattaa pahimmassa tapauksessa mennä hukkaan, mutta prosessi on ollut todella toimiva”, kertoo FinnHEMSin tutkimusjohtaja Ilkka Virkkunen.

FinnHEMSin julkaiseman tiedotteen mukaan vuoden aikana hätäverta on annettu 20 potilaalle, keskimäärin kahdesti kuussa. Massiivisesti vuotavien potilaiden hoito on punasolujen annon osalta päästy aloittamaan keskimäärin jopa 30 minuuttia aikaisemmin verrattuna siihen, että hoito olisi aloitettu vasta sairaalassa.

FinnHEMSin tehtävätietokannan mukaan neljä viidestä hätäverta saaneesta potilaasta oli miehiä. Potilaiden keski-ikä oli 54 vuotta. 20 potilaasta 15 selvisi elossa sairaalasta. Suurin punasoluja saanut potilasryhmä on liikenneonnettomuudessa kriittisesti loukkaantuneet, mutta myös muunlaisissa tapaturmissa loukkaantuneille on annettu verta.

”Tilanteissa, joissa FinnHEMS 30 on antanut kentällä punasoluja, potilas on saatu sairaalaan keskimäärin 110 minuutin kuluessa hätäpuhelusta, joten punasolujen käyttö on ensiarvoisen tärkeää. Traumapotilaiden ennuste heikkenee, jos hoitoa ei päästä aloittamaan tunnin kuluttua vammautumisesta”, kertoo tukikohdan vastuulääkäri Piritta Setälä Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä.

 

 

Teksti: Erik Lydén