Kellokosken vpk:n videoblogi: Maastoevakuointi. Kellokosken vpk:n harjoituksessa kokeiltiin radio-ohjattavan kopterin käyttöä maastoetsinnän ja -evakuoinnin apuna.
Anssi Aunola lennätti kopteria ja kuvasi tapahtumat ilmasta. Tämä videoblogi esittelee harjoituksen lintuperspektiivistä.
Katso jutun pääkuvana oleva video!

Uupunut retkeilijä oli ensin laskettava kalliolta alas ja evakuoitava sitten maastosta ambulanssiin.
Potilaan laskemisessa kalliolta käytettiin normaalissa pelastuskäytössä olevaa kahden köyden taktiikkaa, jossa kiinnittäydytään erillisiin kiinnityspisteisiin. Köydet kiinnitettiin neljään eri puuhun. Puiden ympärille asetettiin nauhalenkit sekä suojat.

Pelastaja kiinnittyi köysiin ID’s -laskeutumislaitteella, ASAP -putoamissuojaimella sekä  Absorbica-nykäyksenvaimentimella, joka on hyväksytty kahden hengen kuormalle.
Potilaalle laitettiin Petzl Pitagor -evakuointivaljas, joka liitettiin pelastajan valjaisiin kahdella ”lehmänhännällä”, jolloin potilas saadaan kiinnitettyä pelastajaan kahteen eri pisteeseen.
Pelastajan valjaisiin kiinnitettyyn ID’s -laskeutumislaitteeseen oli lisätty kitkasulkurengas, se vaaditaan ID’s -laitetta käytettäessä kahden henkilön kuormalla.

Taktiikka sopii potilaalle, jonka jalat vielä kantavat ja joka kykenee yhteistyöhön pelastajien kanssa. Valjas on kolmiomallinen ja helppo käyttää. Valjas voidaan laittaa muun muassa myös koripaariin potilaan alle, tällöin hätätilanteen yllättäessä potilas ei ole riippuvainen koripaarista.
Tässä harjoituksessa välineiden valintaan vaikutti kopterilla tiedustellen saatu esitieto potilaan tilasta sekä puhelinyhteydellä kysytyt tiedot potilaista.
Monesti maastopelastamisessa koripaari kannattaa ottaa mukaan sen monikäyttöisyyden vuoksi. Koripaarissa myös kulkee suurehko määrä kalustoa helposti kohteeseen. Tässä harjoituksessa sovellettiin ja kantoalustana käytettiin rankalautaa. Rankalauta ei ole hyväksytty potilaan nostamiseen ja laskemiseen korkeanpaikan työskentelyssä, toki sitä voidaan käyttää alustana, kun potilasta siirretään koripaarille.

Teksti Timo Åhs

Lisää aiheesta: Kopterilla tilannekuva nopeasti