Jämäkät on ainekset.

Tästä se lähtee.

Palomiehen savustettu pyttipannu syödään Karjaan paloasemalla, kun muuta ei keksitä. Maistuva perusruoka on kulkeutunut tekijänsä lapsuuden nuotioretkiltä paloaseman pöytään. Varttuessaan palomieheksi, tekijä on tuunannut ruokaa savulla – kuinkas muutenkaan.  Hyppää palomiehen ruokamuistoihin mukaan reilun reseptin myötä.

Eikun savustimeen.

Eikun savustimeen.

Palomiehen savustettu pyttipannu on muisto lapsuudesta, kun käytiin isän kanssa metsässä retkellä. Laitettiin reput selkään ja suunnattiin metsään seikkailun merkeissä. Ylitettiin suoalue ja varovaisesti ohitettiin paikallinen pultsarikylä, joka sijaitsi metsässä siihen aikaan. Pienelle ihmiselle se oli yhtä suurta seikkailua siihen aikaan. Kun saavuttiin meidän omalle retkipaikalle, niin nuotio laitettiin tulille ja valmistettiin pyttipannua valurautapannulla. Pyttipannu kasattiin ruisleivän päälle ja syötiin nuotion äärellä. Kun pyttipannuleivät olivat nautittu, niin suunnattiin savunhajuisina takaisin kotiin.

Pyttipannu ruisleivän päältä syötynä on toimiva setti mutta savu on se, joka kruunaa kokonaisuuden. Savunmaku syntyy helpoiten sähkösavustimella.

 

 

Näitä tarvitset
– Perunoita (valmiiksi keitetty ja jäähdytetty ennen valmistusta).
– Palvikinkkua.
– Sipulia.
– Kananmunia.
– Mustapippuria.
– Ruisleipää.
– Voita

Mikäs se siellä?

Mikäs se siellä?

Valmistus
Kuutioi perunat, sipulit ja palvikinkut.
– Paista pannulla voissa.
– Kun ovat ruskistuneet, niin riko munat joukkoon ja sekoittele.
– Lisää oman maun mukaan mustapippuria.
– Kun sekoitettu tarpeeksi kauan, kumoa sopivaan kulhoon.
– Savusta setti savustimessa noin 30 min. Sekoita kerran noin puolessa välissä.
– Tarjoile ruisleivän päällä, käytä voita levitteenä.

Tämä pyttipannu on ihan perusruokaa, sitä tehdään kun ei keksitä muutakaan. Aseman ruokapöytään se valmistuu parisen kertaa vuodessa. Palomiehen savustettu pyttipannu on saanut aina hyvän palautteen kanssa nautiskelijoiden keskuudessa.
Se on helppo, halpa ja kokonaisajallisesti suhteellisen nopea valmistaa.

Teksti: Juhani, Karjaan paloaseman III-vuoro

Lisää ohjeita Keittiön pelastajat -kirjasta.
Lue myös jutut:
Keittiön pelastajat: Rääppiäiset Asemalla
Keittiön pelastajat: Aseman ruokakuviot