kuvauksenjalkeen

Kirjaa tehdessä paloasemakokit valmistivat ruuat paloasemilla. Kuvassa Brankkari Special ja Katon avaus -pizzat maisteltavana kuvausten jälkeen Mikkelän paloasemalla Espoossa.

Paloasemakokkien herkullisimmat reseptit dokumentoinut hyväntekeväisyyskirja Keittiön pelastajat saa jatkoa. Herkkukelpoisia ohjeita jäi yli ja Asema kattaa pöydän uusiksi. Keittiön pelastajat kertovat sen mitä kirjaan ei mahtunut. Tervetuloa herkullisiin rääppiäisiin!

kuvaus

Keittiön pelastajat -kirjan annokset valmistettiin ja kuvattiin Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen paloasemilla. Kuvassa valokuvaaja Sanna Kaesmae ikuistamassa pizzantekoa Tammisaaren paloasemalla.

Viime vuonna Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella leivottiin, keitettiin ja paistettiin hyväntekeväisyyskirja, Keittiön pelastajat. Kirja sisältää pelastuslaitoksen henkilöstön suosikkireseptejä paloasemien keittiöistä, tietoa pelastajien ruokakulttuurista sekä arjen turvallisuusvinkkejä kotikeittiöihin.
Pelastuslaitoksen oman ruokaohjekirjan idea tuli palomies Unto Koukkuselta, Espoon Mikkelän paloasemalta. Ideaa lähti viemään eteenpäin tiedottaja Siiri L’Ecuyer. Mukaan tiimiin saatiin palopäällikkö Martti Sneck ja tiedottaja Susanne Vuorinen, valokuvaaja Sanna Kaesmae, taittaja Susanne Kontkanen (Painokiila Oy) sekä Uudenmaan Pelastusliitto.
Pelastuslaitoksen henkilöstöltä pyydettiin ruokareseptejä ja tarinoita mukaan kirjaan. Paloasemakokkien maukkaita ohjeita löytyikin koko alueelta Espoosta Karkkilaan ja Raaseporiin asti.

 

Hyvillä ruuilla voi tehdä hyvää

Kirjan ruokaohjeiden joukosta löytyy muun muassa terveellisiä aamiaisvinkkejä, gourmet-illallisia, tuhteja pizzoja ja burgereita sekä ruokaisia salaatteja. Myös herkullisia jälkiruokia ja leivonnaisia on tarjolla. Reseptit on laadittu koko työvuorolle, joten kotikokit voivat tarpeen mukaan vaikka puolittaa ohjeen määrät, jos oman ruokapöydän ääressä ei ole 4-10 henkeä. Miltä maistuukaan Palomiehen pehmeä aamupuuro, Kesämiehen currykana, Puomikuskin tartiflette, Brankkari Special pizza, Lanssarin päiväuni tai Yövuoron jälkeinen nautinto?

Kirjan tekijät halusivat kirjan tuotoilla auttaa erityisesti lapsia ja vanhuksia. Hyväntekeväisyyskohteiksi valittiin vähäosaisten ja apua tarvitsevien lasten sekä heidän perheidensä auttaminen Lasten Sankarit ry:n kautta sekä vanhusten yksinäisyyden lievittäminen Vanhustyön Keskusliiton Ystäväpiiritoiminnan kautta. Kirjan koko tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyskohteille.

Tutustu kirjaan tästä! tai Facebook/keittionpelastajat

 

vohvelitTämä kannattaa testata:
Rapeat kermavohvelit (4-5 hengelle)

Tässä mainio jälkiruokavinkki perinteisten vohvelien vaihtoehdoksi. Rapeiden vohvelien kanssa sopii makea tai suolainen täyte. Makeana vaihtoehtona toimii esimerkiksi vaniljajäätelö sekä vadelma-, mansikka- tai lakkahillo. Jos tarjoilet vohveleita suolaisen kanssa, jätä taikinasta pois sokeri ja kardemumma. Suolaiseksi täytteeksi voi tehdä vaikkapa katkarapu-, tilli-, mustapippuri-, sitruuna-, ranskankermatäytettä.

 

· 4 dl vehnäjauhoja
· 3 dl kylmää vettä
· 4 dl kuohukermaa
· 2 rkl sulatettua voita
· 2 tl suolaa
· 2 tl sokeria
· 2 tl kardemummaa

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita jauhot kylmään veteen tasaisesti ja lisää joukkoon kermavaahto, sulatettu rasva ja mausteet. Paista taikinasta rapeita vohveleita kuumalla vohveliraudalla.

Ensihoito- ja pelastusalan ammattilaisten joukosta löytyy erinomaisia kokkeja. Yhteiset ruokahetket ovat tärkeitä vaativassa työssä 24 tunnin työvuoroissa. Kuvassa palomiehet Dan Karvonen ja Ilari Vehviläinen Niittykummun paloasemalla kirjan ruokakuvausten päätteeksi.

Ensihoito- ja pelastusalan ammattilaisten joukosta löytyy erinomaisia kokkeja. Yhteiset ruokahetket ovat tärkeitä vaativassa työssä 24 tunnin työvuoroissa. Kuvassa palomiehet Dan Karvonen ja Ilari Vehviläinen Niittykummun paloasemalla kirjan ruokakuvausten päätteeksi.