Me, Tammisaaren paloasemalla, ollaan kovia kokkaamaan yhteisiä ruokia. Lue tästä, miten istuu päivän ohjelmaan 1-vuoron klassikko.

Keittiön pelastajat -kirjassa valmistui pukinkonttiin vime jouluksi. Kirjoja on vielä jokunen jäljellä, se on oiva lahja myös tänä jouluna. Tuotto menee hyväntekeväisyyteen.

Keittiön pelastajat -kirja valmistui pukinkonttiin viime jouluksi. Kirjoja on vielä jokunen jäljellä, se on oiva lahja myös tänä jouluna. Tuotto menee hyväntekeväisyyteen.

Lupasin rustailla vähän fiiliksiä meidän vuoron ruokakuvioista. Ollaan kovia kokkaamaan yhteisiä ruokia ja siitä syystä oltiin mukana tekemässä Keittiön pelastajat -kirjaa. Tekstin väliotsikoissa mainittu aikataulu pettää yleensä aina jossain vaiheessa päivää, jos ja kun keikka keskeyttää kahvikupillisen, tai koulutus venähtää ennen lounasta.

Aamu alkaa aina vuoronvaihdolla kello 8:00. Edellinen vuoro luovuttaa radiopuhelimet, avaimet ja kännykät, uusi vuoro aloittaa autojen tarkastuksella. Tätä tekstiä kirjoittaessa oli aamulla porukkaa ”enemmän ku ikinä”, ei oltu minimimiehityksellä, ei todellakaan. Hoitotason ensihoitajia oli neljä, paloautossa kolme pelastajaa takapenkillä, liftissä kaks ja mestarillakin kuski! 13 huh huh. Illan ruokasuunnitelma nous heti astetta isommaksi. Nälkäsiä olis illalla pöytä täys!

8:30 aamukahvi

Keittiöön siirrytään ensimmäisen kerran heti autojen tsekkausten jälkeen, aamukahvi laitetaan tippumaan ja istutaan pöydänääreen ihmettelemään päivälle suunniteltuja tapahtumia. Kessu kertoo, jos on koulutuksia tai yhteisiä harjoituksia ja mihin aikaan. Tähän vuoroon oli suunnitteilla vaikka mitä! Aamusta olis yhteisharjoitus netin välityksellä Hangon ja Karjaan asemien henkilöstön kanssa, iltapäivällä luento talon asioista ja illalla vielä spesiaalikoulutus poliisipartion kanssa. Illan ruuaksi olis siis hyvä valita joku helppo resepti tällä kertaa.

Lanssarin laatikko, makaronilaatikko sulatejuustolla, oli hyvä valinta kiireiseen keskiviikkoon. Lanssarin laatikko on ensimmäinen ruoka mitä tehtiin vuoron kanssa yhdessä, kun ensihoito siirtyi Raaseporin alueella Länsi-Uudenmaan Pelastuslaitokselle. Kyseessä siis Tammisaaren 1-vuoron klassikkoruoka ja kyseinen resepti löytyy Keittiön pelastajat -kirjasta sivulta 57.

kauppalappu2016Kauppalappu pitää rustata ajoissa ja ottaa huomioon allergiat sekä muut ruokarajoitteet. Tässä asiassa päästiin helpolla tällä kertaa, kaikki 13 oli kaikkiruokaisia, jes! Meidän vuorossa ei tosin kovin usein ruokien kanssa nirsoilla, joskus tehdään täysin gluteiiniton ja laktoositon versio ja vakkarikessun pitsaan ei missään tapauksessa saa laittaa homejuustoa. Yksi palopuolen kavereista ei kestä tulista ruokaa ollenkaan, muutenkin niin kuumakalle, että pitää keittiön ovea auki kun laittaa ruokaa! Muutoin mausteet onkin sitten ihan ykkösjuttu. Valkosipulia voi muuten laittaa ihan mihin ruokaan tahansa ja on meidän vuorossa ollut tarjolla maailman tulisinta chilikastikettakin. Joku tais luvata loppuvuoden lounaat, jos sitä suostuu maistamaan lusikallisen kerralla…

Tuo kauppalappu on kokemuksen kautta jo aika helppo täyttää ja joskus kauppareissu tehdään ilman lappua, niin kun tällä kertaa. Määrät on melko helppo muistaa, kun me kirjataan aina oman vuoron reseptivihkoon kaikkien ruokien reseptit ja melko tarkat ruoka-ainemäärät. Tammisaaren asemalla on siitä mielenkiintoinen tilanne, että joskus ollaan minimillä ja ruokailijoita on yhdeksän, joskus taas muutama enempi. Sen verran joutuu siis laskemaan, että jokaiselle riittää tarpeeksi vatsan täytettä päivällisellä.

 

11:00 lounas

Lounaalla me käydään kaikki aina yhdessä, toki jos keikka osuu kohdalle, niin sitten täytyy tyytyä vain oman yksikön lounasseuraan. Myös lounaspaikan ruokatarjonta vaikuttaa illan reseptivalintaan, ettei tarvii kahta kertaa päivässä syödä samaa ruokaa. Yleensä lounaan jälkeen joku yksiköistä, yleensä lanssi, käy kaupassa, on sitten kaikki tarvikkeet keittiössä valmiina.

 

14:00 päiväkahvi

Kahvin muuten keittää sisämies eli ”sisäkkö”. Meidän asemalla sisäköitä on kaksi, yksi sinisistä (pelastus) ja yksi punaisista (ensihoito). Ohjeiden mukaan sisäköille kuuluu keittiön siisteydestä huolehtiminen, kahvinkeitto aamulla, päivällä, illalla ja vielä kerran aamulla. Lisäks keittiön roskiksen ja tiskikoneen täyttö/tyhjäys ja aamulla lehtien haku postilaatikosta. Meidän vuoro on tässä kuitenkin melko erilainen. Kaikki hoitaa omat roskat roskiin ja joskus roskiskin on tyhjätty ennen kuin sisäkkö kerkee paikalle. Likaset astiat on aina suoraan koneessa ja jos tiskikone on tiskannut, tyhjenee se melkein kuin itsestään. Meidän vuorossa ensimmäinen joka kerkee, keittää kahvit ja viimeinen keittiöstä illalla poistuva katsoo, että paikat on ok aamua varten.

 

16:00 välipala

Välipala on jokaisen oma ruokailuhetki. Joku syö rahkan, toinen leipää ja kolmas keittää iltapäiväpuuron itselleen, neljäs nauttii ennen salitreeniä vain jonkinlaisen treenijuoman.

 

Lanssarin laatikko on Tammisaaren 1-vuoron klassikko.

Lanssarin laatikko on Tammisaaren 1-vuoron klassikko.

19:00 päivällinen

Päivällinen on ehdottomasti meidän vuoron tärkein yhteinen ruokailu. Päivällisaika on tässä muutaman vuoden aikana tarkentunut tuohon kello 19:00. Ruokaa tehdään pääsääntöisesti aina yhdessä, toiset on toki ahkerampia kokkeja kuin toiset, mutta yleensä homma toimii hyvin. Aamupäivällä joku valikoituu illan pääkokiksi, ja jos pääkokki on keikalla ruuanteon aikaan, käy muut töihin.

Illalla on usein vielä jäätelöä tai muuta herkkua tarjolla, jos joku on lähdössä lomille, ollut just lomamatkalla tai vaikka vaihtamassa vuoroa. On niitä muitakin syitä herkutella, aina keksii jonkun, jos sokerihammasta kolottaa. Meillä on onneks asemalla kioski, josta saa pikkumakeaa jälkkäriksi koska vaan!


Teksti Oona Panula, ensihoitaja Tammisaaren paloasema, 1-vuoro, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos

Lisätietoa: Keittiön pelastajat -kirjasta.

 


Tammisaaren 1-vuoro suosittelee:
Lanssarin laatikko sulatejuustolla

(kymmenelle nälkäiselle aikuiselle)

  • 10 dl makaronia
  • 3 isoa sipulia
  • 1,4 kg jauhelihaa
  • mausteita
  • 250 g sulatejuustoa
  • 8 kananmunaa
  • 1 litra maitoa
  • 400 g juustoraastetta

– Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Muista lisätä keittovaiheessa hieman suolaa.

– Pilko sipuli, paista pannulla ja lisää jauheliha. Ruskista jauheliha ja mausta oman maun mukaan.

– Kaada jauheliha ja makaronit vuokaan. Jos käytössäsi ei ole tarpeeksi isoa vuokaa, jaa seos tarvittaessa kahteen pienempään vuokaan. Lisää sulatejuusto pieninä palasina joukkoon ja sekoita hyvin. Juusto sulaa uunissa vielä lisää.

– Kaada 10 dl maitoa erilliseen kulhoon ja lisää joukkoon 8 kananmunaa. Sekoita hyvin. Kaada munamaito vuokaan makaronien ja jauhelihan päälle niin, että neste yltää juuri ja juuri seoksen pinnalle.

– Lisää seoksen pinnalle reilusti juustoraastetta.

– Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. 30 minuutin jälkeen tarkista, onko seos kypsynyt tasaisesti. Jos kuori on jo ruskea, mutta alapuolella näkyy nestettä, vaihda uuni alalämmölle. Jos uunissasi on kiertoilmatoiminto, onnistuu myös kahden laatikon paistaminen samaan aikaan.

Ja eikun syömään!

Ja eikun syömään!