hannu_kangas_3

Perustutkinnan ryhmänjohtaja Hannu Kangas on Vuoden poliisi 2016. Perustutkinnassa poliisin tehtäväkirjo kulkee laidasta laitaan, se on poliisityön perusta.

Vuoden poliisiksi 2016 on valittu rikosylikonstaapeli Hannu Kangas Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta. Kangas on perustutkinnan ryhmänjohtaja. Hän tekee poliisin perustyötä, mikä on pohja kaikelle poliisitoiminnalle.

Kirkkonummen poliisiasemalla perustutkinnan ryhmänjohtajana työskentelevä Hannu Kangas on valittu Vuoden poliisiksi 2016. Kangas tekee poliisin perustyötä, joka on koko toiminnan perusta. Kansalaiset tapaavatkin perustutkinnan poliisin todennäköisimmin.
Sisäministeri Paula Risikon mukaan suuri määrä ihmisistä muodostaa kuvan poliisista juuri perustutkintaa tekevien poliisien työn kautta ja siinä onnistuminen vaikuttaa kansalaisten saamaan kuvaan poliisin luotettavuudesta.
Poliisin 200-vuotisen taipaleen juhlavuonna halutaankin korostaa juuri tämän työn merkitystä.


hannu_kangas_5Isoa, pientä, helppoa ja vaativaa

Perustutkinta on paikalla, tapahtuipa isoa tai pientä.
Kankaan mukaan asianosaiselle tehtävä on aina tärkeä, kun poliisi on hälytetty paikalle. Hyvin hoidetulla työllä on myös ennalta ehkäisevää vaikutusta vaikkapa nuorten näpistystapauksissa. Järjestäytyneeseen rikollisuuteenkin päädytään tavanomaisen rikollisuuden kautta.

Kangas sanoo perustutkinnan olevan myös vaativaa, kuten rikosepäilyissä, joiden uhreina ovat lapset. Kirkkonummella poliisi onkin tehnyt hyvää yhteistyötä sosiaalitoimen kanssa.
”Olimme aikanaan pilottiyksikkö siinä, että poliisiaseman tiloihin saatiin kunnasta oma lastensuojelun sosiaalityöntekijä, mikä oli erittäin toimiva ratkaisu muun muassa tiedonkulun suhteen”, Kangas sanoo

Kiirettä pitää

Kangas luonnehtii perustutkintaa pakkotahtiseksi ja ruuhkautuneeksi varsinkin pääkaupunkiseudulla.
”Ilmoituksia tulee monelta taholta ja yhä enemmän netin kautta. Valitettavasti kaikille asioille ei kyetä tekemään kaikkea sitä, mikä olisi mahdollista tai tutkinnan aloitusajat viivästyvät, mikä puolestaan heikentää tulosta”, Kangas sanoo.
Hänen mukaansa  tutkijat kärsivätkin, kun eivät ehdi hoitaa asioita rauhassa loppuun ja tutkinta saattaa pakon sanelemana jäädä hieman keskeneräiseksi esimerkiksi sarjarikoksissa.
Tutkijoiden työssä jaksamiseen onkin hänen mielestään kiinnitettävä entistä enemmän huomiota. Nyt on jo nähtävissä, ettei perustutkintaan ole halukkuutta ja usein suhteellisen nopeasti ollaan jo hakeutumassa joko kentälle tai muihin tehtäviin.

Teksti Poliisin tiedote
Kuvat Katja Almgren