Suomalaisten kehittämä tapa pelastaa ralliautosta herätti mielenkiintoa Saksassa.

Suomalaisten kehittämä tapa pelastaa ralliautosta herätti mielenkiintoa Saksassa. Kuvassa Jarno Joensuu avaa kattoa levittimillä.

Suomalaiset kehittivät uuden tavan pelastaa potilas ralliautosta. Se esiteltiin äskettäin pidetyssä Rescue Days -tapahtumassa Saksassa. Suomalaisten tapa keräsi paljon huomiota osakseen.

img_1187

Näytöksen jälkeen ihmiset kertoivat, etteivät olleet nähneet vastaavaa aiemmin. Kuvassa Tero Vanhatalo leikkaa pilaria leikkurilla.

Suomalaiset pelastajat pitivät 30-minuuttisen näytöksen ralli-autosta pelastamisessa Saksassa järjestetyillä Rescue Dayseillä. Ensin potilas otettiin ulos avaamalla kylki, sitten katon kautta. Molemmat tavat olivat uusia, Suomessa kehitettyjä.

Tapa, jolla suomalaiset tunkeutuivat ralliautoon pelastamaan potilaan, oli ainakin useimmille ennennäkemätön. Se perustuu Palopäällystöliiton Kilpa-ajoneuvosta pelastamisen koulutuspakettiin, jonka pääarkkitehteina ovat olleet paloesimies Jarno Joensuu ja vuoromestari Mikko Saastamoinen.

”Olemme pohtineet miten irrotus tulisi tapahtua. Kävimme Tommi Mäkisen ralliautotehtaalla tutustumassa ehjiin ralliautoihin, minkä perusteella aloitimme mallin kehittämisen. Osittain malli on löytynyt kokeilun kautta”, Mikko Saastamoinen sanoo.

Rescue Days -tapahtumassa suomalaisten näytöksen näki noin satapäinen yleisö.
”Näytöksen jälkeen tapahtumaa seuranneita henkilöitä tuli kertomaan, etteivät ole aiemmin vastaavaa nähneet. Eräs heistä kuului Saksan MM-rallin pelastusorganisaatioon, Saastamoinen kertoo.

 

Palava sähköauto on vaarallinen

Palavassa sähköautoissa piilee pelastajan kannalta riski. Euroopassa on jo koettu tilanteita, joissa palavan sähköauton akku räjähtää. Räjähdys on voimakas. Sen vaaraetäisyydeksi on määritelty 50 metriä ja pelastusyksikkö suositellaan sijoitettavaksi suojaan, vaikkapa rakennuksen taakse.
Sammutustaktiikkana ovat alueen eristäminen, ensisijaisesti miehittämättömät sammutusvälineet tai palon oma-aikainen loppuunpalaminen.
”Nykyisin Suomen liikenteessä on jo paljon erilaisia hybridiajoneuvoja ja täyssähköautotkin tulevat yleistymään merkittävästi lähivuosien aikana. Näissä ajoneuvoissa tulee huomioida onnettomuustilanteessa korkeajännite, joka saattaa olla jopa 600 volttia. Autopalotilanteessa sammutus tulee räjähdysvaaran vuoksi aloittaa ajoneuvon etupuolelta etäältä 40 metrin päästä suorasuihkulla ja suurella vesimäärällä. Sähköauton palo sammuu kyllä vedellä, mutta ongelmana on veden johtaminen oikeaan kohteeseen eli akustoon, joka on tehokkaasti suojattu. Ajoneuvon taakse ei saa sijoittua ollenkaan sammutustyön aikana”, Joensuu kertoo.

 

30-60-90

Laukeamattomien turvalaitteiden turvaetäisyyksien muistamiseksi esiteltiin 30-60-90 -muistisääntö. Sivuturvaverho ja -tyyny vaativat 30 cm:n , kuljettajan tyyny 60 cm:n ja pelkääjänpaikan tyyny 90 cm:n turvaetäisyyden.
”Turvatyynyjen suojauksiin ei kiinnitetä nykyään enää niin paljon huomiota kuin aiemmin. Nykyautoissa turvatyynyjä on lukuisia ja kaikkien toimintaa ei voi suojaimilla torjua. Suojaimien asentamiseen kuluu aikaa ja tämän vuoksi on toiminnan kannalta järkevämpää noudattaa 30-60-90 sääntöä. Tämä tulee tietenkin kaikkien onnettomuusajoneuvon ympärillä työskentelevien tiedostaa”, Joensuu kertoo.

Rescue Days -tapahtumaan otti osaa 800 palomiestä ympäri maailman. Saksalainen välinenvalmistaja Weber Rescue järjestää tapahtuman Saksassa joka syksy. Tänä vuonna tapahtuma pidettiin Bad Kreuznachissa lokakuun alussa.

Katso Rescue Days –kotisivut.

Teksti Marko Partanen