Timo Tammisto ja Saku Rouvali ajavat keikkaa lasten luokse. Uudenlainen toiminta on kerännyt kiitoksia ja palkintoja.

Timo Tammisto ja Saku Rouvali ajavat keikkaa lasten luokse. Uudenlainen toiminta on kerännyt kiitoksia ja palkintoja.

Vuoden vapaaehtoiset Saku Rouvali ja Timo Tammisto putsasivat palkintopöydän Finnish Security Awardsissa. Herrat pokkasivat Junnu ja Jannu -paloautotoiminnasta sekä Jokivarren vpk:n perustamisesta palkintoja kolmessa kategoriassa.
Ideana on, että Junnu ja Jannu ajetaan sinne missä lapset sitä tarvitsevat.

Loimaalainen Saku Rouvali ja akaalainen Timo Tammisto valittiin Vuoden Vapaaehtoiseksi 2016 Finnish Security Awardsissa. Lisäksi herrat tulivat kakkoseksi Vuoden Turvallisuusteko- ja Turvallisuusalan Valopilkku -kategorioissa.
Rouvali ja Tammisto pokkasivat kaikki kolme palkintoa yhdestä ja samasta mutta mittavasta ja jatkuvasta teosta: Junnu ja Jannu -paloautotoiminnasta ja sitä varten perustetusta Jokivarren vpk:sta.
Palkitsemistilaisuus pidettiin Helsingin Ritarihuoneella lokakuun 13. päivä.

 

Omalla rahalla alkuun

Kaikki alkoi siitä, Kun Rouvali kunnosti omalla rahallaan vanhan paloauton pienten palokuntalaisten käyttöön. Paloauton nimeksi hän antoi Junnun, koska se tuli palokuntajunnujen käyttöön.
”Ajattelimme, että laitetaan autoon vähän vanhoja letkuja ja suihkuputkia mutta kun tieto Junnusta meni mediaan, aloimme saada paljon lahjoituksia, mikä päätyi lopulta siihen, että Yara sponsoroi kokonaisen paloauton käyttöömme”, Rouvali sanoo.
Siitä tuli Junnun kaveri: Jannu.

 

Keikkoja lasten pariin

Junnu ja Jannu ovat poikkeuksellisia pelastusyksiköitä; niiden toiminta-alue on koko Suomi. Asemapaikkaansa autot pitävät isiensä kodeissa; Jannu Rouvalin luona Loimaalla ja Junnu Tammiston luona Akaalla. Oma paloasema on tietenkin haave jossain vaiheessa.
Toistaiseksi pisin tehtävä on suoritettu Alahärmässä. Autoilla on ajettu jo 50 tehtävää ja vuoroaan odottaa 20 uutta tehtävää.
Junnun tai Jannun hälyttäminen maksaa vain kulut, joita syntyy polttoaineista sekä kuskin majoituksesta ja ruuista.

Rouvali, Tammisto tai joku 30 muusta toimintaan kuuluvasta henkilöstä ajaa Junnun tai Jannun sinne missä sitä tarvitaan, yksittäisen vpk:n tapahtumaan tai vaikkapa palokuntaleirille. Pelikenttänä on Suomi. Junnun ja Jannun kuskit osallistuvat paikalliseen toimintaan ja kertovat lapsille palokuntatoiminnsasta.
”Toimimme aina paikallisen vpk:n alla. Emme tuo tapahtumissa Jokivarren vpk:ta ollenkaan esiin, se on vain autojen ja toiminnan hallinnointia varten”, Rouvali kertoo.
Jokivarren vpk perustettiin 1.12.2015. Se ei havittele sammutussopimuksia mutta valistustehtävät voisivat tulla kysymykseen, Rouvali arvelee.

 

Helpommin lähestyttävä auto

”Monia lapsia kiinnostaa paloautot mutta niiden koko jännittää. Junnu ja Jannu ovat junnujen kokoa. Lapset näkevät sinne sisään ja pystyvät itse ottamaan siitä välineitä ja viemään niitä sinne takaisin”, Rouvali sanoo.
Hän kertoo lapsista, jotka ovat uskaltautuneet vanhempiensa mukana tutustumaan toimintaan, kun Junnu tai Jannu on ollut paikalla.
”Jotkut vanhemmat ovat esitelleet meille lapsiaan, jotka ovat päässeet syrjäytymään ja olleet koulukiusattuja. Jotkut näistä lapsista ovat päässeet tämän kautta mukaan toimintaan, kun normaaliin viikkoharjoitukseen meno olisi saattanut olla liian iso kynnys. Tämä on sydäntäni lähellä, sillä olen itsekin koulukiusattu”, Rouvali sanoo.

 

Timo Tammiston ja Saku Rouvalin kotiinviemisinä Finnish Security Awardsista oli pystejä ja rivi kunniakirjoja.

Timo Tammiston ja Saku Rouvalin kotiinviemisinä Finnish Security Awardsista oli pystejä ja rivi kunniakirjoja.

Näistä Rouvali ja Tammisto palkittiin

Vuoden Vapaaehtoinen -palkinto jaetaan vapaaehtoiselle tai vapaaehtoisryhmälle, joka on esimerkillisellä tavalla kunnostautunut jonkin turvallisuusalan osa-alueen vapaaehtoistoiminnassa.

Vuoden Turvallisuusteko Jaetaan henkilölle, ryhmälle, yritykselle tai organisaatiolle, joka on yllättänyt positiivisella turvallisuuteen liittyvällä päätöksellä tai teolla. Palkinto voidaan myös antaa epäitsekkäästä ja rohkeasta toiminnasta vaara- tai onnettomuustilanteessa.

Turvallisuusalan valopilkku -palkinto jaetaan henkilölle tai ryhmälle, joka on piristävällä tavalla edistänyt turvallisuusalan ilmapiiriä ja yhteishenkeä.

Palkintoraateihin voi tutustua täältä.