Ensihoitaja Jonna Rinne valmisti Karjaan paloasemalla kiireisen perjantain keskellä pizzaa.

Ensihoitaja Jonna Rinne valmisti Karjaan paloasemalla kiireisen perjantain keskellä pizzaa.

Induktioliesi yllätti keittiön pelastajat Karjaan uudella paloasemalla. Kaikki astiat eivät vielä liedelle sovi mutta porukkapuuro valmistuu vaikka sitten litran erissä.
”Hyvää tulee”, ensihoitaja Jonna Rinne vakuuttaa. Hän on myös yksi Keittiön pelastajat -kirjan kirjoittajista.

Karjaan uusi paloasema otettiin käyttöön viime viikolla. Aseman keittiön varustelu yllätti keittiön pelastajat. Sinne saatiin induktioliesi mutta kaikkia siihen sopivia astioita ei vielä ole hankittu. Väliaikainen puute ei kuitenkaan haittaa tahtia, sillä palokunnassa on aina keksitty keinot – siihen on vanha sanontakin, joka jätetään nyt ruokajutussa kertomatta.
”Meidän kuuden hengen porukalle aamupuro keitetään litran kattilassa, monta erää se vaatii mutta kaikki saavat puuronsa”, keittiön pelastaja, ensihoitaja Jonna Rinne sanoo.

 

Valmista on - syömään!

Kimppapizza leivottiin legendaarisilla täytteillä.

Aamu alkaa kimppapuurolla

Työvuoro Karjaalla alkaa yhteisellä aamupuurolla. Sen aikana mietitään missä syödään lounasta ja mitä illalla syödään. Iltaruoka suunnitellaan, tehdään ja syödään yhdessä, jos keikat sen sallivat. Lounaan karjaalaiset syövät yleensä lounaspaikoissa.
”Tänään meillä on pizzaperjantai, päätös syntyi osittain vaiheessa olevien astiahankintojen takia. Yleensä syömme terveellisesti, iltaisin on usein salaattia”, Jonna kertoo.
Perjantaipizza a´la Karjaa syntyy perinteisistä täytteistä: jauhelihasta, salamista, ananaksesta. Pohja tehdään itse!

 

Tilannetietoisuus keittiössä

Ruoka on iso osa pitkää työvuoroa. Se syntyy luontevasti yhteisessä keittiössä yhdessä. Vaikka jollakin on yleensä vetovastuu ruoasta, niin masterchefejä ei tarvita, sillä kuten keikallakin, keittiössäkin pitää kaikilla olla tilannetietoisuus hanskassa.
”Yhdessä pyritään tekemään. Jos ainoa joka tietää, lähtee keikalle, jäävät muut ihmettelemään raaka-aineiden kanssa”, Jonna sanoo. ”Yhdessä teemme siksikin, että olemme huomanneet, että vaikka tekisimme kaikki omat ruoat, niin kaikki tekevät kuitenkin samankaltaisia ruokia. Mieluummin yhdistämme voimat”, Jonna kertoo.
Kimpparuoat tulevat sitä paitsi halvemmaksikin.

 

Ei liikaa muttei liian vähääkään

Keittiön pelastajat -kirjassa Jonnan rooli oli leivonnaiset. Reseptit banaanikakusta ja makeasta piirakasta olivat hänen käsialaansa. Siksi hän on usein vastuussa myös aseman iltapäiväkahvituksesta. Itse leipominen tulee luonnostaan mutta päätöksenteko ei aina ole helppoa.
”Joka vuoro en saa leipoa. Kaverit perustelevat sillä, että silloin tulee syötyä liikaa hyvää. Ei ole kuitenkaan tullut tilannetta, että herkut olisivat jääneet syömättä. Jos jätän pari vuoroa välistä leipomatta, niin sitten jo kysellään perään.”

 

Pari kirpeää kysymystä

Asema kysyy, Jonna vastaa.

Mikä pelastaa keittiön?
”Rauhallisuus. Rauhassa tehden ruoka onnistuu eikä tule vahinkoja.”

Mikä on tärkein mauste?
”Perus suola ja pippuri. Niillä pääsee pitkälle ja ne löytyy takuuvarmasti aseman kaapista.”

Kuka hämmentää soppaa?
”Esimies hämmentää silloin soppaa, kun innostuu tekemään ruokaa. Olemme yllättyneet positiivisesti, kun hän tulee ja tekee kaiken alusta loppuun.”

Kenen paikka on hellan ja tiskikoneen välissä?
”Kaikki siivoavat omat jälkensä mutta jos joku täytyy mainita niin se on tupis (tupapalvelija/sisämies). Hän lopulta vastaa siitä, että paikat ovat kunnossa ja toisaalta meidän asemallamme hellan ja tiskikoneen välissä on myös kahvinkeitin. Tupis on tehtävänsäkin puolesta kahvinkeittimen pääkäyttäjä.”

Keittiön pelastajat -kirjoja on vielä jonkin verran jäljellä.

Keittiön pelastajat -kirjoja on vielä jonkin verran jäljellä.

Reseptitkin pelastettiin

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen henkilöstö kirjoitti viime vuonna Keittiön pelastajat -kirjan. Se koostuu ruoka- ja turvallisuusresepteistä, jotka on koeponnistettu paloasemilla. Kirjan myynnistä tuleva tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen: Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-toimintaan sekä Lasten sankareille.
Keittiön pelastajat -kirjan voi tilata Uudenmaan pelastusliiton verkkosivuilta.

Teksti Marko Partanen