Nesteen soutajien Jani Söderlundilla ja Jyrki Kiviniemellä on ollut hurja soutukausi.

Nesteen soutajien Jani Söderlundilla ja Jyrki Kiviniemellä on ollut hurja soutukausi.

Palomies Jani Söderlund ja pankkialalla työskentelevä Jyrki Kiviniemi voittivat tämän vuoden Sulkavan suursoutujen parisoudun uudella reittiennätyksellä. Rikkomattomana pidetty aiempi ennätys oli tehty 25 vuotta sitten.

Palomies Jani Söderlund ja pankkialalla työskentelevä Jyrki Kiviniemi eivät piitanneet puheista, joissa Sulkavan suursoutujen parisoudun reittiennätystä pidettiin rikkomattomana. Miehet asettivat tavoitteekseen 4 tuntia 43 minuuttia, mikä oli reilut kolme minuuttia vanhaa ennätystä nopeampi. Söderlund ja Kiviniemi alittivat lopulta tavoiteaikansa 10 sekunnilla. Miten 58 kilometriä pitkän soutu-urakan voit suunnitella sekunnintarkasti, kuten nyt tapahtui?
”Kyllä sitä oman kuntonsa tietää ja ekonomi osaa laskea, ei se turhaan pankeissa ole ollut töissä”, palomies Söderlund veistelee.

 

”Eka kilsa ihan maksimeilla”

Söderlund ja Kiviniemi saivat hyvän lähdön.
”Etsimme hyvän ja rauhallisen paikan, missä on tilaa lähteä. Yhteislähdöissä piilee aina riski, siinä saattaa kolhuissa rikkoa aironsa tai veneensä”, Söderlund kertoo.
Miehet lähtivät heti kovaa ja ottivat heti piikkipaikan.
”Ensimmäinen kilsa vedettiin ihan maksimeilla, sitten vähän himmattiin. Kantaamme tuli pari, joka yritti peesata mutta nykäisimme aina, kun he tulivat lähelle”, Söderlund kertoo.
Kärkiparin kannassa ollut vene tuli kantaan kolmeen otteeseen mutta sai maistaa aina minuutin, parin mittaisesta vedosta. Kolmannen kerran jälkeen vene ei enää tullut kantaan, matkaa oli taitettu noin 10 kilometriä.

 

”Karmeassa kunnossa kelloa vastaan”

”Tänä vuonna olimme karmeassa kunnossa. Soudimme koko ajan kelloa vastaan”, Söderlund sanoo.
Miehillä on veneessä mittari, mistä näkee reaaliajassa kaiken soudussa tarpeellisen. Se kertoi ennätyssoudun keskitahdiksi 36 vetoa minuutissa ja keskivauhdiksi 12,3 km/t.

4 tuntia 42 minuuttia ja 50 sekuntia kestäneen kisan aikana miehet tankkasivat vain nesteitä.
”Meillä on perinteenä, että viimeisen kympin aikana juodaan aamulla keitettyä vahvaa kahvia, joka on vahvasti sokeroitu. Siitä saa aina lisää buustia”, Söderlund kertoo.
Muutoin kisan aikainen tankkaus tapahtuu letkujen kautta mutta kun on kahvin aika, pitää vähän säätää.
”Vedämme vähän aikaa ristiin siten, että toinen soutaa vasemmalla ja toinen oikealla kädellä. Vene kulkee suoraan, etenemme koko ajan ja saamme kahvimme.”

 

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella työskentelevä Jani Söderlund ja Danske Bankissa työskentelevä Jyrki Kiviniemi harjoittelevat vapaa-aikanaan läpi vuoden. Yhteiset vesitreenit alkavat keväisin, niihin kuluu viikossa 8-9 tuntia.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella työskentelevä Jani Söderlund ja Danske Bankissa työskentelevä Jyrki Kiviniemi harjoittelevat vapaa-aikanaan läpi vuoden. Yhteiset vesitreenit alkavat keväisin, niihin kuluu viikossa 8-9 tuntia.

Ei mahdollista

Söderlund ja Kiviniemi tapasivat Sulkavan souduissa porvoolaisen Rautakourat-ryhmän kirkkoveneessä. Niinä kahtena vuotena tuli ensin hopeaa ja sitten kultaa. He päättivät jatkaa parisoudulla. Ensimmäisessä Sulkavan parisoudussaan neljä vuotta sitten miehet soutivat harhaan. Söderlund arvelee, että mitalisija olisi silloinkin ollut mahdollinen. Sen jälkeen he ovat tulleet maaliin aina kärjessä. Tämän vuoden hurjaa aikaa eivät vanhat Sulkavan konkarit pitäneet edes mahdollisena.
”Vanhat Sulkavan kävijät kertoivat, että 25 vuotta sitten tehty ennätys tehtiin kirkkovenettä peesaamalla, mikä ei tänä päivänä ole enää sallittua”, Söderlund sanoo.

Söderlundilla ja Kiviniemellä on ollut tänä vuonna muutenkin hurja soutuvuosi. Parisoudussa järjestetään soutukauden aikana Sulkava mukaan lukien neljä SM-kisaa, miehet voittivat ne kaikki. Viimeisin SM-kisa järjestettiin Tuusulanjärvellä elokuun lopussa, ensimmäisenä päivänä soudettiin 1000 ja toisena päivänä 10 000 metriä.

Teksti Marko Partanen