Kusiaisia, hyttysiä ja hukkuneen elvytystä - aihe ja olosuhteet olivat vaativat muutta huumoriakian löytyi. Miika Huurinainen pitää elvytyksessä luovaa taukoa. Jyrki Jaaranen on valmiina ottamaan seuraavan elokuvapainalluksen.

Kusiaisia, hyttysiä ja hukkuneen elvytystä – aihe ja olosuhteet olivat vaativat mutta huumoriakin löytyi. Miika Huurinainen pitää elvytyksessä luovaa taukoa. Jyrki Jaaranen on valmiina ottamaan vastaan seuraavan elokuvapainalluksen.

Hyttysen läpsäisyä ei lasketa hands off -ajaksi – sen voi todeta Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ensihoitajien tekemästä opetusvideosarjan trailerista. Lopullisista videoista tuli asiallisia ja toimivia. Kuvaajan ja editoijan, Antti Erholtzin, mukaan parasta projektissa oli yhdessä tekeminen.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ensihoitajat purkittivat yhden työpäivän aikana opetusvideot sydänpysähdyksestä, hukkuneen elvytyksestä, tajuttoman kylkiasennosta, nenäverenvuodosta, nyrjähdyksestä, hätäpuhelusta ja defibrillaattorin käytöstä.
”Kuvaukset olivat hauskoja alusta loppuun asti. Yhdessä tekeminen, kevyt ilmapiiri ja tuttu porukka saivat aikaan sen, että jossain vaiheessa päivää oli aika hauskaakin”, ensihoitaja ja videon valmistaja Antti Erholtz sanoo.

Videon editointi on yksinäinen ja itse kuvasussessiota paljon pidempi vaihe. Leikkauspöydälle ei Erholtzin mukaan jäänyt mitään mikä harmittaisi jälkikäteen. Opetusvideoiden esittelyjaksoon eli traileriin hän sai ujutettua ulkokuvauksista ylijääneet kopterikuvat ja senkin, kun kesken peruselvytyspainelun on tehokkaalla kaverilla aikaa läpsiä hyttysiäkin. Sitä ei kuulemma lasketa hads off -aikaan tai siinä voisi olla idea uudelle hyttyskarkotemainokselle?

 

Videolla esiintynyt ensihoitaja Miika Huurinainen tarkastelee kameralta taustalla olevan kuvaajan Antti Erholtzin aikaan saannoksia.

Videolla esiintynyt ensihoitaja Miika Huurinainen tarkastelee kameralta taustalla olevan kuvaajan Antti Erholtzin aikaansaannoksia.

Hikinen äänitys

Kuvaajan näkökulmasta hikisintä oli videoiden selostusten teko. Erholtzilla oli varattuna siihen oikea tilakin mutta aikataulutusten vuoksi se vaihtui oman kolmion yläkerran vaatehuoneeksi – tosin kaikumaton tila sekin.
”Äänitysten teko jäi prosessista parhaiten mieleen, sillä ahtaassa vaatehuoneessa oli 50 astetta lämmintä”, Erholtz sanoo.
Yhtenä yönä hän naputteli tietokoneellaan musiikit videoihin, sävellys ja soitto tapahtui näppäimistöllä kuten musiikin viimeistelykin.

Kun Erholtz katsoo videoita jälkikäteen, hän toteaa: ”Se oli vaivan arvoista.”
Ensihoitajia Miika Huurinaista ja Jyrki Jaarasta Erholtz kehuu luonnenäyttelijöiksi, joita ohjaajan ei paljon tarvinnut komennella.

 

Päivän aikana purkkiin

”Ammulla kahdeksalta lähdettiin ja illalla viideltä tultiin pois. Se oli suoraviivaista touhua. Vähän puhuttiin suuntia tulevasta. Sitten pantiin kamerat päälle ja homma purkkiin”, Miika Huurinainen, toinen pääosan esittäjistä, sanoo.
Hänelle jäi parhaiten mieleen hukkuneen elvytys -kuvaukset. Paikalla oli myös hyttysiä ja kusiaisia. Huurinainen arveli, että ehkä ihan niin montaa ottoa ei välttämättä olisi tarvittu.
”Vaikka oli alkukesä, ei vesi niin hirmulämmintä ollut. Siinä sitten mentiin märissä haalareissa keskellä kusiaispesää”, Huurinainen naureskelee.
Niissä maisemissa tallenteelle tarttui myös traileriin jäänyt hyttysen läpsäisy.

 

Tästä kuvaste selviää miksi toisella näyttelijällä oli vedessä kylmä ja miksi toisella ei.

Tästä kuvasta selviää miksi toisella näyttelijällä oli vedessä kylmä ja miksi toisella ei.

Läheltä piti puhalluksissa

Ensihoitaja, toinen pääosan esittäjä, Jyrki Jaaranen kehuu kiivasta kuvauspäivää mukavaksi.
”Tahti oli tiivistä mutta hyvällä poppoolla se hoitui. Kässäri oli selvä, meille kerrottiin mitä meiltä odotettiin ja ei kun pisteltiin menemään”
Hukkumisen elvytys -kuvaus jäi hänellekin päällimmäisenä mieleen mutta Huurinaisesta poiketen Jaaranen kiitteli poikkeuksellisen lämmintä vettä siltikin, vaikka hän esitti hukkunutta.
”Kuvaus tehtiin avantouimarien saunalla, vaikkei jäitä enää ollutkaan, heitä oli silti paikalla. Taisi olla siinä heille vähän ihmettelemistä”, Jaaranen arvelee.
Naurattamaan pisti myös, kun kuvattiin puhalluselvytyksen aloittamista.
”Kohtuu lähellä se kävi muttei osunut”, Jaaranen tietää, sillä hän vain näytteli elotonta.
Palaute videoista on ollut positiivista.
”Jos apinaa tarvitaan näyttelemään, olen valmis uudelleenkin”, Jaaranen sanoo.

Opetusmateriaalia maalle ja muillekin

Video tehtiin opetusmateriaaliksi ”Turvaa maaseudulle” -hankkeeseen. Pohjoiskarjalainen hanke vie tietoa taajamien ulkopuolelle, jossa on ymmärrettävä se tosi asia, että apu kyllä tulee mutta hitaammin.
Opetusvideoista tuli lyhyitä ja ytimekkäitä.
”Meillä oli kaksi tavoitetta. Toinen oli se, että videon voi pysäyttää kesken ja kertoa aiheesta lisää, esimerkiksi painantaelvytyksestä. Toisaalta videon täytyy toimia myös sellaisenaan”, Erholtz kertoo.

Katso tästä Turvaa maaseudulle -opetusvideoiden traileri!

Teksti Marko Partanen
Kuvat Kari Törrönen