Poliisikoulutuksen valintakoe koostuu kunto- soveltuvuus- ja kirjallisesta osiosta.

Poliisikoulutuksen valintakoe koostuu kunto- soveltuvuus- ja kirjallisesta osiosta. (Kuva Poliisiammattikorkeakoulu)

Yksi Poliisiammattikorkeakoulun  valintakokeista on taas takana. Seuraava odottaa jo alkamistaan. Hakijoita on ollut aina runsaasti. Hakijoista 95 – 97 % täyttää kriteerit. ”Tulevaisuus näyttää erittäin hyvältä”,
rehtori Kimmo Himberg sanoo.

Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg on tyytyväinen kouluun pyrkivistä hakijoista.
”Hakijoita on koko ajan ollut runsaasti, vain viime vuonna osa aloituspaikoista jäi täyttämättä, ja silloinkin kyse oli hyväksymispisterajaan liittyvästä teknisestä linjauksesta.”
Himberg sanookin, että ”Tällä hetkellä tulevaisuus näyttää erittäin hyvältä. Kiinnostus poliisikoulutukseen on suuri.”

Suunnittelija Kirsti Asunta koulun opiskelijavalinnoista kertoo, että tämän vuoden kolmannella hakujaksolla, josta valitaan opiskelijat tammikuussa 2017 alkavaan koulutukseen, oli hakijoita 1398. Heistä hakukelpoisia oli 1361, jotka kaikki kutsuttiin valintakokeeseen.
”Niillä hakijoilla, joita kokeeseen ei kutsuta, yleisimmin puuttuu riittävä koulupohja, ajokortti tai on puutteita näkökyvyssä ja nuhteettomuudessa”, Asunta sanoo.

Elokuussa järjestettyyn kokeeseen ilmoittautui noin 890 hakijaa. Ilmoittautumisen jälkeen kokeeseen tulonsa peruutti noin 300 hakijaa. Valintakokeeseen osallistui lopulta 604 hakijaa. Tavoitteena on valita heistä koulutukseen 100 opiskelijaa.

Poliisikoulutukseen järjestetään vuosittain neljä hakujaksoa, joista tänä vuonna yksi on vielä järjestämättä. Haku siihen alkaa 22.8.2016. Viimeisestä valintakokeesta valitaan opiskelijat ensi huhtikuussa alkavaan tutkintoon. Koulutus kestää kolme vuotta.


Soveltuvuus tärkein

Käynnissä poliisiammattikorkeakoulun valintakokeen kirjallinen osuus. (Kuva Poliisiammattikorkeakoulu)

Käynnissä poliisiammattikorkeakoulun valintakokeen kirjallinen osuus. (Kuva Poliisiammattikorkeakoulu)

Poliisikoulutuksen valintakoe sisältää kunto-, kirjallisen – ja soveltuvuusosion, jotka pisteytetään.
”Maksimipistemäärästä puolet on soveltuvuuskokeen pisteitä, voisi ehkä sanoa, että tämä on koeosioista merkityksellisin”, Himberg kertoo.
Valintakokeen perusteella eniten pisteitä saaneet käyvät vielä läpi terveystarkastuksen ja turvallisuusselvitysmenettelyn sekä osoittavat todistuksin hakukelpoisuusehtojen täyttymisen. Myös uimataito testataan ennen lopullisen opiskelijavalinnan tekemistä.

Poliiseja vähennetään

Valmistuneita poliiseja on vuosittain vähemmän kuin eläkkeelle jääneitä poliiseja. Linjaus vähenevästä poliisien määrästä johtuu valtion taloudesta. Tämä näkyy poliisikoulutuksen aloituspaikkojen määrässä, sillä työttömiä poliiseja ei haluta kouluttaa.
”Pienimmillään vuonna 2013 otettiin sisään vain 100 opiskelijaa”, Himberg kertoo.


Ruotsissa lisätään poliiseja

Ruotsissa on tarkoitus lisätä poliisien määrää voimakkaasti ja varsin lyhyessä ajassa. Siksi naapurissa opiskelijamääriä on selvästi lisätty.
”Kun hakijoita on suunnilleen saman verran kuin ennenkin, lisääminen tapahtuu hyväksymiskynnystä alentamalla. Meillä ei tällaista tilannetta ole”, Himberg kertoo.

Teksti Marko Partanen

Poliisikoulutukseen voi hakeutua Poliisiammattikorkeakoulun verkkosivuilla. ”Hae poliisiksi – tule tekijäksi” -linkki on etusivulla.
Lisätietoja www.polamk.fi