Cobra-sammutinleikkuri jakaa mielipiteet. Eniten sitä arvostelevat ne, jotka eivät tiedä tai tietävät siitä vähän. Ne, jotka käyttävät laitetta ennakkoluulottomasti, ovat kiintyneet siihen. Käyttäjät kertovat: Cobra toimii lähes joka tilanteessa.

Cobran pistävä korkeapainesuihku lävistää rakenteen. Mentyään läpi rakenteesta pistävä suihku hajoaa hienoksi sumuksi, joka sitoo lämpöä ja rajoittaa paloa tehokkaasti. (Kuva Lasse Moisio/Dafo)

Cobran pistävä korkeapainesuihku lävistää rakenteen. Mentyään läpi rakenteesta pistävä suihku hajoaa hienoksi sumuksi, joka sitoo lämpöä ja rajoittaa paloa tehokkaasti. (Kuva Lasse Moisio/Dafo)

Otin käteeni ensimmäisen kerran Cobran. Ensimmäisen laukauksen jälkeen se yritti kiemurrella, mutta tehokkaan sammutinleikkurin käyttötekniikan kanssa pääsi nopeasti sinuiksi.
”Ota tukeva asento. Laita peitsi jämäkästi ovea vasten ja osoita sillä vähän yläviistoon. Ovi on puuta, pelkkä vesi riittää läpäisyyn.”

Kättelin siinä kohtaa Cobran liipaisimia ensimmäistä kertaa. Pienempää etummaista liipaisinta ei nyt tarvittu, sillä edessäni puisen autotallinoven läpäisyyn ei tarvittu abrasiivi-metalliseosta, pelkkä vesi riitti, sillä Cobran pistemäisessä suihkussa on 300 barin paine.

Tukeva asento on valmis. Liipaisin painuu pohjaan. Peitsen läpi virtaavan veden kova paine ei tunnu rekyylinä suihkuputken tavoin. Kaveri taputtaa olkapäälle. Vesi on porautunut puuoven läpi parissa sekunnissa. Hellitän liipaisimesta ja otan peitsen irti heti seinästä, mikä on virhe. Letkussa oleva paine purkaa vettä edelleen, se kirjoittaa puuoven pintaan hieroglyfejä kunnes paine vähenee ja loppuu kokonaan.

”Kokeile uusiksi. Kun vesi on mennyt läpi ovesta, olet päättänyt lopettaa sammuttamisen ja päästät liipaisimesta, niin pidä peitsi paikoillaan vielä viiden sekunnin ajan”, kuuluu seuraava ohje.
Seuraavalla kerralla onnistuu, vesisuihku lävistää oven ja jättää siihen siistin, halkaisijaltaan noin viiden millimetrin levyisen reiän.

Seuraavaksi Cobraa kokeillaan molemmilta pinnoiltaan metallia olevaan pannuhuoneen oveen.
”Paina nyt molemmat liipaisimet pohjaan ja kun vesi lävistää oven, hellitä pienemmästä abrasiivi-liipaisimesta mutta jatka edelleen sammuttamista vedellä.”
Hienojakoisesta metalliseoksesta valmistettu abrasiivi ja vesi suhahtavat myös pannuhuoneen ovesta läpi muutamassa sekunnissa. Ja kun en hellitä abrasiivi-liipaisimesta heti läpäisyn jälkeen, niin muutamassa sekunnissa se pyyhkii reilun viiden metrin päässä olevasta betoniseinästä maalit pois.
Cobra-sammutinleikkurin läpäisykyky käy harvinaisen selväksi – tehokas on mutta kyvystä sammuttaa paloja, tämä harjoite ei kerro mitään. En lähde arvioimaan sitä.


Cobran teho esiin kuumassa

Cobra läpäisee ontelolaatan parissa minuutissa. Kylmät harjoittee soveltuvat hyvin tekniseen harjoitteluun mutta laitteen todellisen tehon voi todeta parhaiten kuumissa harjoituksissa.

Cobra läpäisee ontelolaatan parissa minuutissa. Kylmät harjoitteet soveltuvat hyvin tekniseen harjoitteluun mutta laitteen todellisen tehon voi todeta parhaiten kuumissa harjoituksissa.

Cobran maahantuojan, Dafon, tuoteryhmäpäällikkö Lasse Moisio onkin ehtinyt kuulla laitteesta vähäisin musta tuntuu -tiedoin kerrottuja totuuksia kyllästymiseen asti. Eniten Moisio vihaa toteamusta: ”Kallis painepesuri.”
”Silloin ei ole ymmärretty koko ideaa”, Moisio sanoo.

Hänen mukaansa Cobran kokonaisvaltaista tehoa ei voi todeta, ellei seuraa konttipalon sammutusta lämpökameralla tai kokeile laitetta lavastetussa tulipalotilanteessa purkutalossa. Laitteen läpäisyä voidaan kokeilla paloaseman takapihalla erilaisiin materiaaleihin, mutta sen perusteella ei kannata tehdä johtopäätöksiä. Käyttötekniikan harjoitteluun kylmät harjoitteet soveltuvat tietenkin hyvin.

 

 

 

 

 

 

 

Cobralla avonaisesta ovesta

Cobraa varten kehitetyllä työskentely tasolla ylettyy omakotitalojen päätykolmioihin. Tasossa on palomiehelle kiinnittäytymisväline sekä peitselle tuki. (Kuva Lasse Moisio/Dafo)

Cobraa varten kehitetyllä työskentely tasolla ylettyy omakotitalojen päätykolmioihin. Tasossa on palomiehelle kiinnittäytymisväline sekä peitselle tuki. (Kuva Lasse Moisio/Dafo)

Cobraa voi käyttää erilaisissa tilanteissa.
”Lähes aina, kun sitä on käytetty, ei sillä ainakaan mitään ole huononnettu”, Moisio sanoo.

Helsingin pelastuslaitoksen paloesimies Tapio Tihtonen on tilastoinut 61 rakennuspaloa, joissa on käytetty Cobraa. Hänen mielestään on tärkeää, että esimies seuraa silmällä ja lämpökameralla mitä tapahtuu sen jälkeen kun ykkönen vetää yhdestä tai kahdesta liipaisimesta.

 

Tihtonen kertoo, kun he sammuttivat 100 neliön rivitaloasunnon palon varsin erikoisesti. Asunto paloi jo kovaa, kun Tihtosen yksikkö tuli paikalle. Ovi oli valmiiksi auki ja ikkunat molemmin puolin asuntoa olivat lentäneet pihalle. Ovesta yritettiin ensin työjohdon kanssa sisään mutta sen teho ei riittänyt.
”Cobra käteen ja kävelin selkä suorana ovesta sisään. Liekit putosivat alas ja savusukelluspari pääsi työjohdon kanssa tekemään perinteistä sammutustyötä.”
Sitten Cobran kanssa mentiin katolle, jossa sillä jäähdytettiin IV-hormien juuret.

Tulipaloissa katoilla tarvittavista välineistä Tihtosella onkin selvä näkemys.
”Jos palossa katolle otetaan jotain tavaraa, niin tuodaan sitten se Cobra. Se on kehitetty läpilyöntisuihkuputkesta, joita lienee jokaisessa sammutusautossa.”
Läpilyöntiputkien hakkaaminen katon läpi on hidasta, niiden teho on pieni ja mahdollisuus vesivahinkoihin suuri. Siksi ruotsalaiset kehittivät Cobran noin 15 vuotta sitten, Tihtonen selventää.


Tehokas lisävaruste, ei ihmelaite

Moisio uskoo, että vieläkin on harhaluuloja siitä, että Cobraa markkinoidaan ihmeentekijänä tai robottina, joka syrjäyttää palomiehet. Näin ei ole.
”Cobra ei poista savusukelluksen ja jälkiraivauksen tarvetta. Oikeissa kohteissa käytettynä se on tehokas apuväline muiden rinnalla ja se tuo työturvallisuutta”, Moisio sanoo.

Kun palomiehet osaavat tekniikan ja johtajat taktiikan, sillä saadaan varmasti tehoja sammutukseen, Moisio pohtii ja uskoo sen tuovan hyötyä myös ukkoontuvaan pelastusalaan, jossa resurssit ja savusukelluskyky vähenevät.
”On mietittävä keinoja, millä palot sammutetaan, kun ei ole laittaa miehiä sisälle. Miten samaan lopputulokseen voidaan päästä vähemmällä porukalla. Tämä on hyvä kysymys jo nyt harvaan asutuilla alueilla.”

Moisio ei laittaisi palomiestä välttämättä savusukeltamaan ellei ole pakko.
”Jos ihmisiä ei ole sisällä, täytyykö sinne palomiestäkään laittaa altistumaan kuumuudelle ja vaarallisille savukaasuille?” hän kysyy.
Cobralla voitaisiin ottaa lämmöt alas ja mennä sisään vasta, kun on turvallisempaa.


Monikäyttöinen laite

Cobra läpäisee panssarilasin parissa sekunnissa. (Kuva Lasse Moisio/Dafo)

Cobra läpäisee panssarilasin parissa sekunnissa. Laitteella on menty läpi myös 20 mm:n väestösuojan ovesta. (Kuva Lasse Moisio/Dafo)

Paloesimies Tihtonen kertoo käyttäneensä Cobraa myös maastopaloihin ja autopaloihin. Suihku menee helposti syylarin ohi tai läpi konetilaan. Sumu sammuttaa niin konehuoneessa kuin matkustamossakin.
Kerran Tihtosen yksikkö käytti Cobraa kerrostalon ullakolla, jossa oli verkkovarastotilaa. Asukkaat pääsivät seuraavana päivänä koteihinsa. Hän on pohtinut, että tilanne olisi saattanut olla toinen perinteisen vesitykki- ja työjohtosammutuksen jälkeen, sillä Cobra käyttää vain 60 litraa vettä minuutissa, kun suihkuputken vastaava määrä on helposti viisinkertainen, nostolavan vesitykistä nyt puhumattakaan.
”Vesitykki näyttää komealta uutiskuvissa ja sillä on kiva laskea torven täydeltä mutta vedestä suurin osa aiheuttaa vain vesivahinkoja”, Tihtonen sanoo.
”Toki verkkovarastopalossakin pesäkkeet sammutettiin työjohdolla mutta niihinkin käytettiin maltillisesti vettä kun isoimmat liekit oli saatu Cobralla alas”, Tihtonen sanoo.

Helsinkiläisissä huoneistopalossa Cobraa ei vielä ole käytetty.
”Jos ovi on todella kuuma ja Cobra-yksikkö on ekana paikalla, niin ilman muuta oven läpi mennään ensin Cobralla ja sitten työjohdon kanssa perässä ovesta sisään.”
Kylmän oven läpi Tihtonen ei Cobralla sammuttaisi.
”Yleensä kylmän oven takana palaa keittiön kaapit tai sohva, ne molemmat täytyy etsiä, jotta ne voidaan sammuttaa.”


Cobra Keravan raivausyksikössä

Cobraa on käsiteltävä kuin ladattua asetta, sillä korkeapainesuihku on vaarallinen. Tällä hetkellä Suomessa on 10 Cobraa; 4 Keski-Uudellamaalla, 3 Helsingissä sekä yksi Pirkanmaalla, Kymenlaaksossa ja Pelastusopistolla.

Cobraa on käsiteltävä kuin ladattua asetta, sillä korkeapainesuihku on vaarallinen.
Tällä hetkellä Suomessa on 10 Cobraa; 4 Keski-Uudellamaalla, 3 Helsingissä sekä yksi Pirkanmaalla, Kymenlaaksossa ja Pelastusopistolla.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos ei hankkinut Keravan paloasemalle enää perinteistä sammutusautoa. Tulevaa asemaverkkouudistusta ennakoitiin ja puolitoista vuotta sitten talliin peruutettiin raivausyksikkö, jossa on 200 litran vesisäiliö ja Cobra.
”Aluksi Cobra aiheutti normaalia epäilyä mutta samalla positiivinen asenne ja into uutta työvälinettä kohtaan oli aistittavissa”, paloesimies Sami Pasanen kertoo.

Tallissa on lisäksi säiliöauto ja purkukoura-auto, jotka liikkuvat tarvittaessa saman yksikön voimin.
”Vain mielikuvitus on rajana, mihin Cobraa voi käyttää, työsuihkua ei ole tullut ikävä”, Pasanen sanoo.

Hänen mukaansa karkean arvion mukaan kymmenestä palosta yhdeksän hoituu Cobralla. Vaihtamalla peitsen tilalle toisen suuttimen voidaan sitä käyttää tavallisena letkuna, jolloin sillä hoituu roskis- ja maastopalotkin.

Vain isommissa tulipaloissa, joissa keravalaiset ovat ensimmäisenä kohteessa, he aloittavat savusukelluksen työsuihkun kanssa, muutoin tilannearvion mukaan yksikölle määrätään tilanteen mukainen tehtävä, joka yleensä hoituu Cobralla.

Cobra on toiminut
”Sammutimme välikaton, talo säästyi, vesivahingot olivat pienet. Sammutetimme ulkoapäin työmaakopin, jossa oli sisällä kaasupulloja. Maastopalotkin ovat sillä sammuneet, 80 metrin letku riittää melkein jokaiseen tapaukseen”, Pasanen luettelee.
Hän unohtaisi jo savusukelluksen glamourin.
”Siinä ei ole mitään hienoa kontata pimeässä ja ottaa kuumuutta ja myrkkykuormaa niskaansa, varsinkin kun on käytössä muitakin keinoja”, hän sanoo.

Teksti Marko Partanen