Oasto -seis! Lattiavalussa kuvanmittainen tauko. Sen ottivat paloesimies Juha Pursiainen (vas), vs. paloesimies Jari-Pekka Härkönen ja vanhempi sammutusmies Onni Mustonen tekivät töitä lattiavalun aikaan.

Osasto -seis! Lattiavalussa kuvan mittainen tauko. Sen ottivat paloesimies Juha Pursiainen (vas), vs. paloesimies Jari-Pekka Härkönen ja vanhempi sammutusmies Onni Mustonen tekivät töitä lattiavalun aikaan.

Viime aikoina pelastuslaitoksilla keksityt tuottavuushankkeet ovat olleet lähinnä naurettavia.
Nauru loppuu kuitenkin lyhyeen, kun Lieksan paloasema esittää omansa: Kolin käyttökelvottoman paloaseman tilalle rakennetaan uusi asema itse.

Lieksan paloaseman väellä on 1970-luvun lopulta kumpuava perinne erilaista rakennusprojekteista. Aiemmin on tehty lähinnä remontteja, autokatoksia ja kalustoa. Niihin on ollut helppo lähteä, kun porukasta löytyy neljä kirvesmiestä, sähkömies, lvi-asentaja ja rakennusmestari, kertoo palomestari Mika Viertola.

Kosteus oli runnellut Lieksan Kolilla sijaitsevan sopimuspalokuntalaisten aseman. Siihen etsittiin ratkaisua pitkän aikaa kunnes Lieksan paloaseman väki teki tarjouksen, josta kaupunki ei voinut kieltäytyä.
Lieksan kaupunki varasi tarvikerahat ja osoitti tontin. Pohjois-Karjalan pelastuslaitokseen kuuluvan Lieksan paloaseman väki otti vetovastuun kaikesta muusta. Lopulta kaupunki saa omistukseensa asemarakennuksen ja siihen vuokralaisen.

Tarvikkeisiin laskettiin kuluvan arvonlisäverottomasti 60 000 euroa, johon saatiin palosuojelurahaston tukea 40%.
– Maallikkoarvion mukaan vastaava hanke kunnallisena projektina avaimet käteen -mallilla tehtynä, saattaisi maksaa noin 200 000 euroa, Viertola sanoo.
Kun pelastuslaitos siirtyy rakentamalleen asemalle vuokralle, ei vuokraisäntä todennäköisesti laske viimeistä hintaa.


Upea projekti

Rakennustahti on ollut niin tiivis, ettei ole ehditty harjakaisia pidellä. Palomestari Mika Viertolan mielestä projekti on yksi hyvä esimerkki siitä, miten tuottavuutta voidaan saada aikaan erilaisilla tavoilla.

Rakennustahti on ollut niin tiivis, ettei harjakaisiakaan ole ehditty pitää. Palomestari Mika Viertolan mielestä projekti on yksi hyvä esimerkki siitä, miten tuottavuutta voidaan saada aikaan erilaisilla tavoilla.

Projekti on vertaansa vailla. Lieksan paloaseman väki kokoontui ideariiheen, suunnitteli asemasta luonnoksen, joka lähetettiin Kolin sopimuspalokuntalaisille lausuttavaksi. Suunnitelmaa rukattiin loppukäyttäjän korjausehdotusten perusteella, mikä jälkeen palotarkastaja-rakennusmestari Pertti Ihalainen piirsi rakennuspiirustukset.
– Pertti on tämän hankkeen sydän, hän on osallistunut projektiin lomaltakin, Viertola kiittelee.

Paloaseman seinäelementit rakennettiin talvella Lieksan paloaseman varastohallissa, jotta henkilökunta saattoi rakentaa sitä päivystäessään. Kun töitä tehtiin vapailta, suoritteet ohjautuivat tuntipankkiin myöhemmin vapaana pidettäväksi.
– 100-neliöisen rakennuksen seinäelementtien teko kesti noin 100 tuntia, Viertola laskeskelee.
Koska Lieksan paloasemalta on tietä pitkin Kolille 90 kilometrin matka, päätettiin seinäelementit kuljettaa tontille talvella jäätietä pitkin. Näin kuljetusmatka lyheni 50 kilometriä.

Kaivuutyöt tontilla alkoivat kesäkuussa, perustukset ja salaojat valmistuivat juhannuksen tuntumassa. Juhannuksen jälkeen kahdessa päivässä saatiin seinät pystyyn, seuraava päivä meni kattoristikoiden kanssa, minkä jälkeen aluskatetta, ruodelautoja ja räystäitä naputeltiin kaksi päivää.
– Rakennus on nyt ulkopuolelta räystäänaluslautoja ja nurkkapeltejä vaille valmis, Viertola sanoo.
Hänen mielestään aseman rakentaminen on hyvä osoitus siitä, miten paloasemilla voidaan tuottavuutta saada aikaan eri tavoilla.
Projektissa voitajia ovat Lieksan kunta, Pohjois-Karjalan pelastuslaitos, sopimuspalokuntalaiset, palomiehet ja paikalliset veronmaksajat.

”En ihan heti arvannut”

Juttua kirjoitettaessa Jari-Pekka Härkönen, Juha Pursiainen ja Onni Mustonen ovat tekemässä lattiavalua. Härkönen on sopimuspalokuntalainen, toisen vuoden päällystöopiskelija ja pelastuslaitoksen kesämies.
– En ihan heti arvannut, mitä kesätyöt pitävät sisällään. Sain kyllä etukäteen varoituksen mutta kivaahan tämä on ollut. Olen ollut rakennuksilla töissä ennenkin ja jokaisessa työvaiheessa osaan tehdä jotakin, hän sanoo.
Härkönen arvelee tehneensä Kolin paloaseman rakennuksella hieman alle kuukauden työtunnit.

Rakennuksella on ollut parhaillaan kuusi henkilöä töissä, normaalisti kolme tai neljä.
– Teemme pitkiä, jopa 12 tunnin päiviä, sillä jo ajomatkoihin kuluu tunti suuntaansa, Viertola sanoo.
Kolin sopimuspalokuntalaiset ovat myös rakentamassa asemaansa. Marraskuussa he saavat uudet tilat, jonka seinissä ei enää ole metrin korkeudelle nousevaa hometta eikä maakellarinhajun takia tarvitse viedä enää sammutusvarusteita kotiin. He saavat myös aseman, jossa on ensikertaa sosiaali-, peseytymis- ja wc-tilat.

Teksti Marko Partanen