Ihmisiltä kysyttiin mitä heille tulee mieleen sanasta "asema"? - Näin he vastasivat.

Ihmisiltä kysyttiin mitä heille tulee mieleen sanasta ”asema”? – Näin he vastasivat. (Kuva Marko Partanen)

Sana ”asema” kuulostaa äkkiseltään kovinkin yksiselitteiseltä sanalta. Kysyttäessä ihmisiltä sen merkitystä, asiaan löytyy monta vastausta. Sen todisti verkkolehti Aseman gallup.

”Päivää, tämä on gallup. Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen sanasta asema”, kysyy auttajaorganisaatiohenkinen toimittaja.
”DeLaval”, kuuluu vastaus.
”Missä se on?” toimittaja tahtoo tietää lisää.
”Yleisimmin pihattonavetassa”
”Onks toi jotain paikallista ammattislangia?”
”Kyllä. Kyseessä on lypsyasema ja asematyyppejä ovat kalanruoto, takalypsy ja tandem. Lypsyasema päivystää 24/7 ja sen tehtävänä on saada lehmät lypsetyksi 2-3 kertaa päivässä. Asemalle kerätään lehmät ja lypsäjä pystyy ergonomisesti lypsämään lehmän, sillä lattia on valmistettu siten, että utare on silmänkorkeudella.”
”Kiitoksia erinomaisista vastauksista.”
Auttajaorganisaatiohenkinen toimittaja poistuu paikalta silmät ymmyrkäisinä eikä vähiten silmien tasolle käsiteltäviksi asettautuneista tisseistä.

Vaikka monelle vastaajalle tulee asemasta mieleen palo- tai poliisiasema, valmius, sireeni, kiire tai jopa letku, auttaminen ei ole asemasta ensimmäisenä syntyvä johtoajatus. Ei siltikään vaikka hänellä on omaa kokemusta tilanteesta, jossa hänet on autettu asemalle. Tällöin ensisilmäys asemalla on ollut putkanseinä. Herätys! vai Hälytys! – kello on kahdeksan.

Putkassakin päästään saavutettuun tilaan tai paikkaan, joka myös mainitaan aseman määritteeksi. Ennemmin sillä kuitenkin tarkoitetaan asemaan yhteiskunnassa, perheessä tai työelämässä.

Monet ovat joutuneet asemalla myös pulaan. He ovat seisseet asemalla lippu kourassa mutta se juna ei vaan ole tullut – taaskaan. On tullut liikaa lunta, vettä tai auringonpaistetta. Vaikka juna tulisikin ajoissa, tarkoittaa asema jollekin myös hyvästejä. Asemalla silmäkulmaan kirvonnut kyynel ei siis aina ole VR:n syytä. Ihmisten vastaukset ovat tarkkaan aseteltuja ehkä asemoitujakin – nekin sanat mainitaan kun ihmisiltä tiedustellaan aseman merkitystä.

”Oma paikka”, jotkut komentavat koiraansa. Myös eräässä vastauksessa asemasta tulee mieleen oma paikka – ehkä kuitenkin vastaajan oma paikka, sillä ”asemaan” on totuttu komentamaan vain sotilaita. Kaikilla on asema yhteiskunnassa sekä omassa elämässään. Joillekin asema on konkreettisempi kuin toiselle, kaikilla se kuitenkin on. Asema on myös verkossa – nimittäin asema.eu. Se kertoo tarinoita erityisesti auttajaorganisaatioiden asemilta mutta myös muualta. Jo tämän tekstin perusteella on varmaa, että juttu tehdään ainakin lypsyasemalta.

– Jokaisella meillä on oma asema. Käytä asemaasi oikein – pysy tällä asemalla –

Teksti Marko Partanen