🇫🇮🇸🇪Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi valitun Anne Mäkisen mukaan joulu ei ole kaikille iloinen asia. Erityisesti alkoholinkäyttöön liittyvät ongelmat ja yksinäisyys korostuvat hätäilmoituksissa perinteisen perhejuhlan aikaan. 

Hätänumeroon 112 tulisi soittaa vain hätätilanteissa, jolloin paikalle tarvitaan kiireellistä viranomaisapua eli poliisi- pelastus-, sosiaali- tai terveystoimen yksiköitä. Henkeen ja terveyteen liittyvät hätätilanteet tunnistetaan hyvin, mutta esimerkiksi sosiaalitoimen alaan kuuluvissa viranomaistehtävissä, kuten kiireellisissä lastensuojeluasioissa, voidaan helposti jättää soittamatta hätänumeroon.

Hätänumeron näkökulmasta mielenterveysongelmat korostuvat varsinkin yksinäisillä ihmisillä näin perhejuhlakauden aikana. Alkoholiin liittyvät lieveilmiöt kuten väkivalta aiheuttavat poliisille ja sosiaalipäivystykselle tehtäviä. Kaikille lapsille joulu ei ole se tunnelmallinen koko perheen yhdessäolon aika vaan osa heistä joutuu kokemaan perheväkivallan pimeän puolen myös jouluna. Jokaiselle meille kuuluu turvallinen joulu ja siitä pitäisi meidän pitää huolta, toteaa”, hätäkeskuspäivystäjä Anne Mäkinen.

 Jouluna ei vältytä myöskään vahingoilta. Sen vuoksi ihmisten olisi hyvä kiinnittää huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn. ”Joululiikenteessä tapahtuu onnettomuuksia ja kotona vaaratilanteita aiheuttavat esimerkiksi varomaton kynttilöiden polttaminen, kinkun paistaminen ja saunan lämmittäminen. Myös jännityksestä ja stressistä tulee sydänoireisiin liittyviä hätäpuheluita”, Mäkinen sanoo.

Aina ei tarvitse soittaa  112

Mäkisen mukaan kiireetöntä avuntarvetta varten on tarjolla muun muassa keskusteluapua eri järjestöjen toimesta. ”Ennen hätänumeroon soittamista on hyvä harkita, voisiko erilaisten järjestöjen tarjoama neuvonta tai keskusteluapu ratkaista tilanteen. Monet ammattilaiset ja vapaaehtoistyöntekijät päivystävät eri yhteisöjen auttavissa puhelimissa ja chat-palveluissa myös juhlapyhinä.”

Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovellukseen on koottu useita päivystysnumeroita kiireettömään avuntarpeeseen. 112 Suomi sovelluksesta on apua myös esimerkiksi tiellä sattuvissa onnettomuuksissa, kun tarkka sijaintipaikka ei ole tiedossa. Sovelluksen palveluvalikoimaan kuuluvat myös muun muassa lähin sydäniskuri ja koronavirustaudin oirearvio. Sovelluksen lataaminen omaan puhelimeen on hyvää varautumista erilaisiin hätä- ja ongelmatilanteisiin.

Hätäkeskuspäivystäjän viisi vinkkiä joulun viettoon

  1. Vahdi silmä tarkkana kinkun paistoa.
  2. Älä jätä palavaa kynttilää yksin. Sijoita myös ulkotulet tarpeeksi kauas rakennusten läheltä.
  3. Älä stressaa, nauti alkoholia kohtuudella.
  4. Kysy kuulumiset naapuriltasi, soita yksinäiselle ihmiselle jouluntoivotus ja ole läsnä läheisillesi.
  5. Lataa 112 Suomi -mobiilisovellus. Sovelluksesta löydät hätänumeron lisäksi mm. päivystysnumeroita ja lähimmän sydäniskurin.

 

Hätäkeskuslaitos toivottaa kaikille rauhallista joulun aikaa! Hätätilanteet eivät katso aikaa tai paikkaa, joten on tärkeää, että jokainen meistä kiinnittää huomionsa tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn. Pitäkää huolta itsestänne ja läheisistänne.

 

HÄTÄKESKUSLAITOS


Ensamhet och problem i hemförhållandena framträder på nödnumret under julen

 

Enligt nödcentraloperatör Anne Mäkinen är julen inte en glad tid för alla. Särskilt problem i samband med alkoholkonsumtion och ensamhet framträder i nödsamtalen under den traditionella familjehögtiden. 

 

Till nödnumret 112 ska man bara ringa i nödsituationer som kräver akut hjälp av någon myndighet, dvs. enheter från polisen, räddningsverket, social- eller hälsovårdsmyndigheterna. Nödsituationer där det handlar om liv och hälsa är lätta att identifiera, men när det till exempel handlar om myndighetsuppgifter som hör till den sociala sektorn såsom akuta barnskyddsärenden, avstår många från att ringa nödnumret. ”Ur nödnumrets synvinkel framträder problem med den mentala hälsan särskilt hos ensamma människor så här under familjehögtider. Alkoholrelaterade följdverkningar såsom våld orsakar uppdrag för polisen och socialjouren. För alla barn är julen inte en stämningsfull tid av samvaro med familjen, utan en del av dem upplever familjevåldets mörka sida även under julen. Vi har alla rätt till en trygg jul och det bör vi se till”, konstaterar Anne Mäkinen som arbetar som nödcentraloperatör.

 Inte heller under julen undviker man skador. Därför bör människor fästa uppmärksamhet vid att förebygga olyckor och skador. ”I jultrafiken sker det olyckor och i hemmen medför till exempel oförsiktig hantering av ljus, skinkstekning och uppvärmning av bastun farosituationer. Även spänning och stress leder till nödsamtal om hjärtsymtom”, räknar Mäkinen upp om de typiska nödsamtalen för julen.

Alla situationer kräver inte samtal till nödnumret

Enligt Mäkinen finns det bland annat samtalsstöd att få från olika organisationer i situationer som inte är brådskande. ”Innan man ringer nödnumret är det bra att fundera om problemet kan lösas genom rådgivning från någon organisation eller genom samtalsstöd. Även under högtiderna har många yrkespersoner och frivilliga hjälparbetare jour på olika samfunds hjälpande telefoner och som chattservice”, påminner hon.

Ett flertal journummer för icke-brådskande hjälpbehov finns samlade i Nödcentralsverkets applikation 112 Suomi. Applikationen 112 Suomi hjälper också vid exempelvis trafikolyckor när den exakta platsen inte är känd. I applikationens utbud av tjänster ingår också exempelvis närmaste hjärtstartare och symtombedömning gällande coronarvirussjukdomen. Att ladda ner appen till den egna telefonen är en bra förberedelse för olika nöd- och problemsituationer.

Nödcentraloperatörens fem tips för julfirandet

  1. Vakta noggrant skinkstekningen.
  2. Lämna inte ett brinnande ljus utan övervakning. Placera också marschaller tillräckligt långt från byggnaderna.
  3. Stressa inte, konsumera alkohol med måtta.
  4. Fråga hur din granne har det, ring och önska en ensam människa god jul och var närvarande för dina närmaste.
  5. Ladda ner applikationen 112 Suomi. I applikationen finns förutom nödnumret även information om bland annat journummer och den närmaste hjärtstartaren.

 

Nödcentralsverket önskar alla en fridfull jultid! Nödsituationer kommer oväntat så det är viktigt att var och en riktar uppmärksamhet på förebyggande av olyckshändelser och skador. Ta hand om dig själv och dina nära och kära.

 

NÖDCENRALSVERKET