Kassinvalmistajana tunnettu huittislainen Kassimatti Oy on tuonut pelastusalalle uusia tuotteita. Yritykseltä toivottiin messuilla pelastusalan tuotteita. Se otti ideasta vaarin ja alkoi kehittää uusia tuotteita palomiesten kanssa. Nyt mallisto on valmis. Yrityksen toimitusjohtaja Kati Lahtinen kertoo uusista tuotteista.

Kassimatti Oy:n toimitusjohtaja Kati Lahtinen löysi läheltä substanssiosaamista pelastusalan välineiden ideointiin.

Esittelimme kaksi vuotta sitten Kassimatti Oy:n osastolla tuotteitamme Tampereen EuroSafety-messuilla. Osastollamme vieraili palomiehiä, jotka ehdottivat, että Kassimatin kannattaisi valmistaa tuotteita pelastusalallekin. Sillä hetkellä palomiehet etsivät savusukellusmaskille säilytyspussia. Olimme voittaneet aiemmin Keskusrikospoliisin ja Puolustusvoimien kilpailutuksia, joten yhteistyö viranomaisten kanssa ei ollut kovin vierasta. Päätimme aloittaa myös pelastusalalla.

Otimme yhteyttä Satakunnan pelastuslaitoksen Huittisten paloasemalle. Tutun sanonnan mukaan merta edemmäksi kalaan ei kannata lähteä, mikä toimi nytkin, sillä omalta kylältä löytyi roppakaupalla ammattitaitoa ja innostusta.

Huittisten paloaseman väeltä alkoi heti sataa kehitysideoita, eivätkä ne ehtyneet alkuinnostuksenkaan jälkeen. Yhteistyö sujui loistavasti. Katselimme olemassa olevia malleja, mietimme niiden heikkouksia ja sitä, mitä muutoksia tuotteisiin haluttaisiin. Pohdimme myös, onko niitä järkevä valmistaa ja millä hinnalla.

Tavoitteena oli valmistaa toimivia ja kestäviä tuotteita käyttäjien ehdoilla. Niitä ehtoja oli asettelemassa paloesimies Marko Toivio. Samalla pidimme koko ajan mielessä sen, että tuotteiden hankintahintojen on pysyttävä järkevinä.

 

 

Lisäpussi tarvikkeille

Lähes vuoden mittaisen rupeaman jälkeen syntyi viisi uutta tuotetta. Kaikki lähti liikkeelle niin sanotusta maskipussista, mutta päädyimme valmistamaan ”lisäpussin”, jossa voi säilöä mitä tahansa, mutta kokoluokkana on savusukellusmaski. Ikkunataskunsa takia lisäpussin sisältö on helppo nimetä.

 

Korkeanpaikantyöskentelyyn tarvikereppu

Korkeanpaikantyöskentelyyn tarvikereppu valmistui erään suutarin valmistaman ”väline rullan” pohjalta. Rullassa oli kiinnitettynä erilaisia korkeanpaikan työskentelyvälineitä. Suutarin valmistama rulla oli todettu käytössä hyväksi mutta se vaati hiomista. Tarvikkeineen noin 10 kiloa painavan rullan säilyttämiseen ja kuljettamiseen valmistettiin lisäksi reppu.

Testasimme pelkkää reppua myös liikenteenohjaus- ja hätämaadoitusvälineiden kanssa, mutta päädyimme siihen, että tämä malli myydään rullan kanssa. Myöhemmin markkinoille tuodaan myös pelkkä reppu.

 

Palomiehen varustelaukku pukeutumisalustalla

Nykyään alalla kuin alalla tuntuu olevan harvassa tavallinen peruskassi, jossa ei ole ylimääräisiä härpäkkeitä tiellä ja nostamassa tuotteen hintaa. Varustelaukku mitoitettiin niin, että sinne mahtuu esimerkiksi palomiehen varustus kengistä kypärään tai sitten siinä voidaan säilyttää ja kuljettaa kemikaalisuojapuvun. Niille, jotka pitävät järjestyksestä, kassin sisäpäädyistä löytyvät vetoketjulliset taskut.

Ulkopäädyssä on kaksiosainen muovi-ikkuna, johon voi kirjoittaa käyttäjän nimen tai vaikkapa puvun koon. Jotta tuotteesta saatiin palomiehen kestävä, siihen tehtiin jääkiekkokasseista tuttu rakenne eli saumaton tuplapohja. Pohjan kaksinkertainen pvc-pinnoitettu kangas on tukeva, mutta se ei tee kassia liian painavaa. Materiaalit ja tarvikkeet ovat samoja, joita Kassimatti käyttää muissakin tuotteissaan. Varustekassia testattiin erilaisilla kantokahvoilla ja olkahihnoilla, mutta lopputuotteessa päädyttiin pidennettyihin hihnoihin, joilla kassia voi kantaa niin kädessä, olalla kuin repun kaltaisesti selässäkin. Kaikki tarvitsevat myös pukeutumisalustaa, joten se kuuluu tuotteeseen mukaan.

 

Suojapussi radiolle

Kehitysprosessin aikana huittislaispalomiehet saivat keikan, jossa kaasulle altistuneet radiopuhelimet rikkoutuivat. Palomiehet pyysivät radion suojaksi yksinkertaista ja helposti varusteisiin kiinnitettävää pussia, joka suojaa radiota suoralta altistukselta. Päädyimme helppoon ja halpaan suojapussiin, joka voisi tienata hintansa pelkästään sillä, että se suojaa radion yhdeltä altistukselta. Kun pussi altistuu, niin hintansa vuoksi sitä ei harmita hävittää.

 

Työvälinealusta maakiiloilla

Viimeisenä tuotteena valmistui nailonkankainen työvälinealusta maakiiloilla. Se on kompromissi. Alusta ei ole niin halpa, kevyt ja liukas kuin kevytpressu, mutta se ei myöskään ole niin vahva ja kallis kuin kalleimmat vaihtoehdot. Alustaa myydään maakiilojen kanssa tai ilman niitä. Kiiloilla alustan voi kiilata maahan pressussa olevien kiinnitysremmien avulla tai vaihtoehtoisesti kiilat voi laittaa painoiksi alustan kulmissa oleviin taskuihin. Ilman kiiloja alustan taskuihin voi laittaa myös jotain muutakin painavaa.

 

Mikä on Kassimatti?

Kassimatti on 1982 perustettu huittislainen perheyritys, joka valmistaa erilaisia kassituotteita. Tällä hetkellä pääasiakkaat ovat Puolustusvoimat sekä erilaiset laitevalmistajat, joille tehdään mittojen mukaan suunniteltuja kantolaukkuja. Merkittäviä asiakkaita ovat myös muun muassa Keskusrikospoliisi sekä erilaiset apuvälinevalmistajat. Tuotteet suunnitellaan, leikataan ja silkkipainetaan Huittisissa ja ne ommellaan Kassimatin omalla tehtaalla Pavlovskissa, Venäjällä.

Pelastuslaitokset voivat hankinnoissaan olla yhteydessä  Mari Penttiseen.

 

Teksti Kati Lahtinen
Kuvat Vesa-Matti Väärä ja Kassimatti Oy