Ensimmäiset rajakoirat aloittivat tehtävässään 100 vuotta sitten. Rajakoirat ovat edelleen keskeinen Rajavartiolaitoksen voimavara, jotka ovat monipuolisia sekä toiminta- ja suorituskykyisiä yleiskäyttökoiria.

Rajakoiria käytetään rajojen valvontaan, rajatarkastusten tukemiseen, meripelastustehtäviin sekä alustarkastuksiin. Näiden tehtävien lisäksi rajakoiria voidaan käyttää rikostorjunnan tukemiseen, sotilaallisen maanpuolustuksen tehtäviin, etsintä- ja pelastustehtäviin sekä poliisi- ja tullitehtäviin.

Imatralla sijaitseva Raja- ja merivartiokoulu vastaa Rajavartiolaitoksen koiratoiminnan osaamisen kehittämisestä sekä koiratoimintaan liittyvästä tutkimus- ja kehittämistoiminnasta. Raja- ja merivartiokoulu vastaa myös Rajavartiolaitoksen kansainvälisestä koirakoulutukseen liittyvästä yhteistyöstä.

 

Sotilasvirkailija Torsten Raita ja Caesar 1920. Kuva: Rajavartiolaitos

”Lapin kauhu” Caesar

1920-luvun alussa rajoillamme oli rauhatonta. Varsinkin Karjalan Kannaksella ja Pohjois-Suomessa ongelmia aiheuttivat laittomat salakuljettajat ja porovarkaat. Rajavartiointia haluttiin tehostaa, joten sotilasvirkailija Torsten Raita osti Imatran Vuoksenniskalla sijainneesta Poliisikoirakuljettajakoululta 1,5 vuotiaan saksanpaimenkoirauros Caesarin keväällä 1920. Siitä tuli Rajavartiolaitoksen ensimmäinen rajakoira ja Torsten Raidasta Rajavartiolaitoksen koiratoiminnan käynnistäjä sekä kehittäjä.

Caesarista kehittyi hyvä partiokoira. Se oli voimakasrakenteinen ja hurjaluonteinen. Lappiin lähetetty Caesar ansaitsi rikollisten keskuudessa pian lempinimen ”Lapin kauhu.” Caesar palveli Rajavartiolaitosta Lapissa vuoteen 1929 asti. Nykyään rajakoira Caesarin voi tavata Immolassa Rajamuseossa, jonne koira on asetettu täytettynä näytille.

 

Rajavartijan apuri sodassa ja rauhassa

Caesarin myötä koirien arvo ymmärrettiin ja tunnustettiin. Rajavartiolaitoksen koiratoiminnan koulutus päätettiin käynnistää 1920-luvulla Salmin rajavartiostossa Orusjärvellä, Laatokan pohjoisrannalla. Rajakoiria käytettiin pääasiassa partiokoirina.

Rajakoirat vakiintuivat kiinteäksi osaksi Rajavartiolaitoksen toimintaa 1930-luvulla ennen sotia. Myös raskaina sotavuosina koirat osoittivat useaan otteeseen käyttökelpoisuutensa rajamiesten tukena ja turvana. Jatkosotaan otti osaa noin 500 sotakoiraa. Näistä vajaa puolet kuului rajajääkärijoukkoihin. Koirat palvelivat erityisesti vartio- ja partiotehtävissä Pohjois-Suomessa. Ne kunnostautuivat partisaanien etsintä- ja tuhoamisoperaatioissa.

 

Rajakoira tänä päivänä

Nykyisin Rajavartiolaitoksella on käytössään noin 200 rajakoiraa, joita käytetään eri tehtävissä kaikkialla valtakunnan alueella.  Käytettävät koirarodut ovat saksanpaimenkoira, belgianpaimenkoira ja labradorinnoutaja. Lisäksi Rajavartiolaitoksen koiria ja koiranohjaajia sekä kouluttajia on palvellut kansainvälisissä tehtävissä EU:n raja- ja merivartioviraston (Frontex) koordinoimissa operaatioissa.

 

 

Lähde: Rajavartiolaitoksen tiedote

 

 

 

Rajakoira vakoojajahdissa Pohjois-Suomessa elokuussa 1942. Kuva: SA-kuva