Rajavartiolaitoksen partiovene miehistöineen lähtee turvaamaan EU:n ulkorajaa.

Rajavartiolaitos osallistuu Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin koordinoimaan JO Poseidon 2020 -operaatioon Kreikassa tämän kevään aikana. Raja lähettää operaatioon PV-81 -partioveneen miehistöineen. Operaatioon osallistuu yhteensä 38 virkamiestä Länsi-Suomen ja Suomenlahden merivartiostoista. Lisäksi operaatioon osallistuu virkamiehiä Viron poliisi- ja rajavartiovirastosta, he liittyvät PV-81 miehistön jäseniksi.

Operaation tavoitteena on antaa teknistä ja operatiivista tukea kohtuuttoman laittoman maahantulopaineen alla olevalle jäsenmaalle. Partiovene miehistöineen osallistuu laittoman maahantulon hallintaan, rajat ylittävän rikollisuuden torjuntaan ja tarvittaessa meripelastukseen. Tärkeä osa operaatiota on eurooppalaisen merivartioinnin yhteistyön kehittäminen.  Keskeisin painopiste toiminnassa on laittoman maahantulon yritysten havaitseminen Turkin aluevesiltä.

Kansainväliseen operaatioon osallistutaan merivartiostojen sesonkikauden ulkopuolella, jotta osallistumisen vaikutukset kansalliseen valmiuteen olisivat minimaaliset. Miehistölle kansainvälisessä operaatiossa toimiminen tuo kokemusta ja oppia monipuolisista merellisistä pelastus- ja turvallisuustehtävistä erilaisissa olosuhteissa. Operaation kustannuksista vastaa  Frontex.

 

Lähde Rajavartiolaitos