Viime vuonna tuli kuluneeksi 20 vuotta Oulun ammattikorkeakoulun ensihoitaja (AMK) -koulutuksen alkamisesta. Merkkipäivän aikaan Oamkista oli valmistunut 245 hoitotason ensihoitajaa. Ensihoitajaopiskelijat ja opettajat järjestivät juhlavuoden konferenssin 7.11-8.11.2019. Kontinkankaan kampus täyttyi Oamkin nykyisistä ja valmistuneista opiskelijoista. Paikalle saatiin loistavia puhujia ja kutsuvieraita. Näyttelytila oli täynnä esittelijöitä, ja esittelypöytien ääressä kävikin kova kuhina. Kaiken kruunasi loistava iltajuhla, jossa syötiin, tanssittiin, tavattiin vanhoja kavereita, saatiin uusia tuttavia ja muisteltiin vähän menneitäkin.

Hienoa konferenssia järjestettäessä on syytä löytää kiinnostavia puhujia. Onni on, että Oamkin enskaperheestä löytyy niin monenlaista osaamista ja urapolkuja, että niistä saatiin kahdelle päivälle huikean mielenkiintoinen kokonaisuus. Konferenssin avasi Oamkin rehtori Jouko Paaso ja upean juhlapuheen piti Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon ja päivystyksen johtaja Matti Martikainen.  Päivien juontajina olivat juuri valmistunut ensihoitaja Emma Lehtonen hieman kokeneemman kollegansa Aapo Retsun kanssa.

Päivillä kuultiin ensihoitajien urapoluista, mihin kaikkialle sitä voikaan päätyä Oamkin enskan paperit taskussa! Ensihoidon laatua ja hyvää ensihoitoa käsiteltiin useassa puheenvuorossa eri näkökulmista: Tuomas Taivalkoski ensihoitajan ja potilaan kohtaamisen näkökulmasta, vastuulääkäri Marko Hoikka ensihoidon laadun kehittämisen kannalta ja ensihoidon esimies Päivi Heikkinen koulun ja kentän yhteistyön näkökulmasta.

Projektipäällikkö Marja Ylilehto puolestaan kertoi urastaan päivystyksen sairaanhoitajana ja virtuaalipäivystyksen kehittäjänä. Anna-Maria Ojalan ja Veijo Malvalehdon urapolut johtivat opetustyöhön ja he kehittävät ensihoitoa Oamkin lehtoreina. Eräs viimeisimmistä uudistuksista on avoimen amk:n polkuopiskelu, josta kertoi opiskelija Jesse Niskanen. Ensihoidon johtamiseen uusia näkemyksiä valotti ensihoitopäällikkö Oskar Hagström ja Juha Buska kertoi kenttäjohtajan työstä Lapissa. Kenttäjohtaja Juha Järvirovan aiheena oli TEMS-toiminta.

Enskoilla voi olla myös hyvinkin epätavallisia urapolkuja. Katri Luostarisen titteli on paramedic, sillä hän työskentelee ensihoitajana Englannissa. Kuulimme kiinnostavan ja rohkaisevan puheenvuoron ensihoitotyöstä Suomen rajojen ulkopuolella. Sanna Kallankarin ura on kulkenut ensihoidosta päivystykseen, sieltä yksityissektorille tiimipäälliköksi ja konsultiksi. Nykyisin Sannan titteli on Area Product Owner – Healthcare Workflows at Tieto.

Kuulijoita kiinnosti myös Oulun ammattikorkeakoulusta vuonna 2018 valmistuneiden ensihoitajien Juha Upolan ja Janne Halosen mobiilisimulaattori eli ensihoitopeli, Stay ´N Play. Breathe Mobile Solutions on Upolan ja Halosen yritys, he toimivat päivätyönsä ohella yrittäjinä. Peliä päästiin myös testaamaan päivien aikana. Kyllähän sitä keikkaa on pakko päästä ajamaan, vaikka kesken konferenssin!

Opetusambulanssipilotista olivat kertomassa opiskelijat Jesse Udd ja Mikael Pekkala sekä Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta ensihoitaja Keni Hiltunen. Opetusambulanssi on pilotoitu Oamkin ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen yhteistyönä. Kokemukset olivat olleet rohkaisevia ja opiskelijat kertoivat, että tämän tyyppinen uudistus oli antoisa ja opettavainen.

Konferenssissa jaettiin Nordic Simulators Oy:n stipendit kolmelle opiskelijalle ja yhdelle opettajalle. Saajat olivat opiskelijat Juho Korpela, Emilia Raappana ja Cia Meskus sekä lehtori Petri Roivainen.

 

Kunnon kekkerit pystyyn

Juhlakonferenssin onnistumisesta olemme kiitollisia monelle: Suunnittelun laittoivat alkuun lehtori Paula Kotivesi ja ensihoitaja Jaakko Linna. Paulan työtä jatkoi Emma Lehtonen, joka koordinoi ja johti jämäkästi järjestelytoimikuntaa, joka koostui noin 15 opiskelijasta ja vaihtelevasti 1-2 opettajasta. Järjestelytoimikunta piti Skype-palavereita, vastuualueet jaettiin ja jokaisen kädenjälki näkyi päivillä.  Iltajuhlasta ja epävirallisesta after partysta vastasi luotettavaan tyyliinsä Jaakko Linna. Kiitos sponsoreille ja näytteilleasettajille tuesta Oamkin enskaperheelle. Kova aherrus palkittiin, meitä oli paikalla yhteensä noin 140!

 

Uusia juhlia odotetaan jo

Palautteen perusteella konferenssi oli onnistunut ja järjestelyt olivat toimineet. Osallistujat toivovat uusia juhlia viiden vuoden kuluttua, joten uusille ensihoitajaopiskelijoille riittänee työnsarkaa tulevaisuudessa. Toivomme, että vuonna 2024 pääsemme jälleen tapaamaan enskaperhettä Ouluun.

 

Kirjoittaja Karoliina Ritari, järjestelytoimikunta
Kuvat Jaakko Linna (luokkakuva) ja Juha Järvirova (EH-juliste).