Havukosken paloasemalla tuskailtiin, kun Cobra-sammutinleikkuria ei voinut käyttää tehokkaasti kuin maatasossa. Palomies Kalle Kuparinen alkoi ideoida lisäosaa, joka helpottaa tikkailla työskentelyä. Syntyi seinätuki, joka paikkaa havaittua puutetta, lisää tikkaiden käyttöaiheita muutenkin ja parantaa työturvallisuutta. Kuparinen sai ideoimastaan laitteesta Palosuojelurahaston innovaatiopalkinnon yhdessä erikoistutkija Marko Hassisen kanssa, joka kehitti sammutustähystimen.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomies Kalle Kuparinen palkittiin Palosuojelurahaston innovaatiopalkinnolla 2019. Marko Hassinen ja Kuparinen jakoivat yhteensä  20 000 euron suuruisen palkinnon.

Kuparinen kertoo miten tikkaaseen sovitettava lisäosa valmistui.
”Meillä on ollut nelisen vuotta hööki, jossa on Cobra-sammutinleikkuri. Se toimii maatasossa mainiosti, mutta jos sen kanssa täytyy hiemankin nousta, niin siitä tulee helposti hyödytön. Ideointi sai alkunsa tästä”, Kuparinen kertoo.

 

Lisäosan avulla voidaan työskentelyetäisyyttä säätää portaattomasti.

Korjausliikkeitä

Cobran kanssa työskentelyä helpottavia tikkaita on joskus valmistettu mutta ei enää. Toisaalta sellaiset eivät mahtuisi mukaan kalustoonkaan. ”Soitin Suomi-Tikkaalle ja sain langan päähän kaverin, joka oli aikoinaan valmistanut Cobra-tikkaita. Hän pääsi nopeasti hajulle siitä, mitä nyt tarvittaisiin.”

Kun ensimmäinen prototyyppi saapui Havukosken paloasemalle, sitä testattiin ja huomattiin, että seinätuki on liian pitkä. ”Menimme tuen kanssa tehtaalle ja mallinsimme valmistajalle sen käyttöä.”
Lopulta tikkaiden yläosaan asennettavaan seinätukeen valmistui portaaton säätö, joka lyhimmilleen säädettynä helpottaa turvallista moottorisahan käyttöä ja pisimmilleen säädettynä mahdollistaa sujuvan Cobran käytön.
Seinätuessa on myös piste, johon tikkailla työskentelevä palomies voi kiinnittäytyä. Sen tarpeesta Kuparisella on omakohtaista kokemusta, kun hän viime marraskuussa Cobraa käyttäessä putosi tikkailta.

 

Vaikea testata

Kuparinen on päässyt testaamaan seinätukea kerran, kun Pelastusopiston harjoitusalueella harjoiteltiin rakennuspalon sammuttamista. ”Tilanne ei ollut täysin optimi, sillä porasimme tikkailta reikää peltiin, jossa peistä oli vaikea saada tukevasti kiinni. Testaaminen ja harjoittelu on muutenkin hankalaa, sillä jotta kokemuksia saataisiin, on voitava porata Cobran suihkulla talon rakenteisiin”, Kuparinen sanoo.

Pelastusopiston harjoitukseen osallistuneet kiinnostuivat ja kyselivät: Mistä seinätukia saa? Tällä hetkellä tukia ei valmista ketään. ”Valmistaja sanoi, että laitetta voitaisiin vielä parantaakin mutta sen kehittämiseen ei tällä hetkellä ole käyttää aikaa.”

 

Käsiä vapautuu muihin töihin

Pelastusalan ajankohtaispäivillä Joensuussa seinätuki kiinnosti ihmisiä, jotka edustivat alueita, joissa vahvuus on pieni. ”Seinätuelta työskentely onnistuu ilman tikkaiden alapäässä olevaa tukijaa”, Kuparinen kertoo.
Hän arvioi, että tuki ei ole kallis valmistaa eikä se vie niin paljon tilaa, etteikö sitä pystyisi sovittamaan jo olemassa olevien höökien katoille.

 

Hyvää yhteistyötä ja esimerkkiä

Kuparinen kiittää Suomi-Tikasta erittäin sujuvasta yhteistyöstä. ”Itse ajattelin, että tehdään tämä äkkiä pois alta mutta ei se ihan siten mennyt. Kun lisätöitä tehdään ja teetetään, on jokaisella osapuolella aina omat intressinsä.” Koko prosessi otti aikaa 1,5 – 2 vuotta.

Kuparinen kiittää palopäällikkö Juha Rajalaa, joka kannusti asiassa ja vinkkasi palkinnosta.
”Parhaimmat onnittelut Kallelle. On hienoa nähdä, miten monipuolista osaamista ja innovatiivisuutta KUPista (Keski-Uudenmaan pelastuslaitos) löytyy. Toivottavasti tämä huomionosoitus kannustaa meitä kaikkia aktiivisesti kehittämään omaa työtään”, pelastusjohtaja Jyrki Landstedt kirjoittaa omalla Facebook-sivullaan.

 

 

Palosuojelurahaston (PSR) innovaatiopalkitut palomies Kalle Kuparinen (vasemmalla), Pelastusopiston erikoistutkija Marko Hassinen (keskellä) sekä palkinnot jakanut pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka (oikealla). Kuparinen ja Hassinen jakoivat 20 000 euron palkinnon. Hassisen innovaatio on sammutustähystin, jolla voidaan tähystää ja sammuttaa tulipaloa rakennuksen ulkopuolelta. Tähystimelle porataan seinään tai ikkunankarmiin reikä, josta se viedään sisälle palavaan tilaan. Tähystimen kääntyvän kärjen avulla voidaan ulkoa käsin nähdä mitä sisällä tapahtuu, etsiä uhreja ja suunnata sammute suoraan oikeaan paikkaan, jolloin voidaan vähentää vesivahinkoja. Tähystintä voidaan ohjata langattomasti Android-pohjaisella laitteella. Katso PSR:n Innovaatiopalkintovideo tästä.

 

 

 

Teksti Marko Partanen
Kuvat Perttu Vepsäläinen, Palosuojelurahasto ja Kalle Kuparisen albumi