Ratinan stadion odottaa. Ensimmäisen Rammstein-konsertin pitäisi alkaa ihan kohta. Yhtäkkiä lavalla välähtää ja räjähtää. Se säikäyttää mutta se on myös alkanut – bändi on lavalla. Konserttiturvallisuuden ammattilaiset eivät noteeraa pommittelua isoimpien riskien joukkoon. Riskejä ovat tavallisemmat asiat.

”Rammstein-prosessi alkoi osaltani noin vuosi sitten”, Securitas Eventsin projektipäällikkö Kalle Halonen sanoo. Hänen vastuullaan olivat ulko- ja backstage-alueiden turvallisuus sekä kulunvalvonta. Halosen työnantaja Securitas Events on tapahtuman artistituotannosta vastaavan Fullsteam Agencyn yhteistyökumppani.

Halonen jalkautui stadionille ensimmäisen kerran viime keväänä. Silloin selvitettiin vastuualueeseen liittyvät asiat. ”Ulkoalueet ovat haastavat. Stadion sijaitsee aika pienessä kolossa ja ympärille rakennetaan koko ajan lisää. Toisella sivulla ulkoalue rajoittuu veteen.  ”Jos joku sinne menee, niin se on tietysti noukittava sieltä pois.” Ahtaisiin ulkotiloihin on mahduttava sekä väkimassan kulkureitit että vapaana pidettävät pelastustiet.

 

”On tärkeää, että turvatarkastukset vetävät mutta myös se, että ne tehdään huolella”, Securitas Eventsin projektipäällikkö Kalle Halonen sanoo. Hänen vastuualueeseensa kuuluivat stadionin ulkoalueet, backstage ja kulunvalvonta. Se sitoi liki 100 hengen työpanoksen.

Tukku suunnitelmia ja tarkastuksia

”Kun Ratinan kaltaiseen sijaintiin tuotiin kahtena peräkkäisenä iltana 32 000 ihmistä ja runsaasta pyrotekniikastaan tunnettu show, oli selvää, että suunnitelmia oli tehtävä moneen lähtöön”, Halonen sanoo. Hän tekikin Rammstein-prosessissa tiivistä yhteistyötä kilpailevan turvallisuusyrityksen kanssa, joka vastasi kokonaisuudesta ja aluetuotannosta stadionin sisällä. Läheisiä kumppaneita olivat myös tapahtumaan liittyvät viranomaiset.

Tapahtumasta tehtiin pelastussuunnitelma, jonka pelastuslaitos hyväksyi. Pelastuslaitokselta tehtiin myös konserttialueen palotarkastus. Lisäksi tapahtumapaikalla järjestettiin viranomaiskierros, johon osallistuvat kaikki tapahtumaan liittyvät viranomaistahot aina pelastuksesta ja ensihoidosta poliisiin ja elintarvikevalvontaan asti. Halonen pitää erilaisia turvallisuus- ja varautumistoimia tärkeinä ja on valmis tarjoamaan mukaan oman osaamisensa. ”Me haluamme olla mukana kaikissa valmisteluissa, sillä meillä on hyvä näkemys yleisölogistiikasta, sellainen, jota tapahtuman kartanpiirtäjillä ei välttämättä ole.”

 

Kova vaatimustaso

Halonen tietää, että Rammstein on maailmanluokan artisti, jolla on korkea vaatimustaso. ”Bändi vaati, että lavanrakennusväellä tuli olla asianmukaiset turvavälineet ja heidän työskentelynsä piti olla turvallista.”

Myös artistin kulkeminen oli suunniteltava. ”Eivät he voi vain kävellä kaupungin läpi soittamaan, sillä ihmisten reaktioita voi vain arvailla.” Bändin tavaramerkki on pyrotekniikka. ”Se ei aiheuttanut meille töitä. Bändin organisaatiolla on asiaa varten omat ammattilaiset, jotka osaavat työnsä.” Sen lisäksi pyrotekniikasta vastaavalla organisaatiolla oli suomalainen kumppani, jolla on paikalliset sertifikaatit kunnossa.

 

Saksalainen Rammstein-yhtye veti kahtena peräkkäisenä päivänä Ratinan stadionin täyteen yleisöä.

Riskeinä liikenne ja yleisön liike

Halosen mukaan todennäköisimpiä riskejä ovat yleisön äkillinen liike, johon liittyy vaara tulla tallotuksi. Myös liikenne kuuluu kärkiriskeihin. ”Se miten 32 000 henkilöä saapuu ahtaassa kolossa olevalle Ratinan stadionille, ei ole itsestään selvyys.” Liikennejärjestelyjä onkin pitänyt miettiä jo kauempana kuin stadionin läheisyydessä.

”Se mitä tapahtuu stadionin sisällä on hyvin hallussa mutta ulkona riittää haasteita.” Jopa se, että pari tuntia ennen ensimmäisen konsertin alkamista tulee 15 minuutin mittainen sadekuuro, sekoittaa suunniteltua ihmisten stadionille saapumista. Väki hakeutuu pitämään sadetta erilaisiin paikkoihin ja lykkää kotona lähtöään. Ja kun sade lakkaa, ihmiset jatkavat matkaansa kohti stadionia. Jonot ruuhkautuvat odottamattomasti ja pienissä tiloissa meinaa tulla turhan ahdasta. Portilla tarkastetaan pääsyliput ja sisään tulevat ihmiset. ”On tärkeää, että turvatarkastukset vetävät mutta myös se, että ne tehdään huolella.”

 

Rammsteinin laulaja Till Lindemann iski showssa vanhasta muistista yhteen kosketinsoittaja Christian Lorenzin kanssa.

Alkuräjähdys

Viimein lavalla räjähtää mutta minuutilleen aikataulussa ja turvallisesti. Ilmassa leijailee vaalea savu, Rammstein alkaa soittaa. Lattian uumenista, kevyen usvan keskeltä nousee ylös laulaja Till Lindemann. Hetken päästä savun väri  muuttuu. Nyt lavarakenteista työntyy taivaalle pikimustaa savua. Jos kyseessä ei olisi Rammsteinin lava, pelastusviranomainen käskisi evakuoida koko stadionin. Kyseessä ovat kuitenkin pyrotekniikastaan tutut saksalaiset, vaaraa ei ole ja yleisö alkaa lämmetä. Rammsteinin lavan edessä päivystää tiheä rivi järjestyksenvalvojia. He ovat saaneet tarkat ohjeet, missä kunkin kappaleen aikana tulee seistä, ettei show ja tehosteet aiheuta heille vaaraa.

Halonen osallistuu Ratinassa Rammsteinin keikalle seitsemännen kerran. Kuusi keikoista on kulunut työn merkeissä, yhden kerran hän on ollut asiakkaana. Tampereen tapahtumat ovat ulkotapahtumista ainoat, jotka ovat pelkästään Rammstein konsertteja, muut ovat olleet festareita, joissa on muitakin esiintyjiä. ”Bändi kuuluu omiin suosikkeihini ja on ollut hienoa vuosien varrella seurata livenä, miten se on kasvanut.”

 


Yhteistyö toimii

”Isoissa yhteistuotannoissa on hienoa, että vaikka niitä tehdään kilpailijoiden kanssa ja harvakseltaan, niin yhteistyö toimii. Tieto vaihtaa omistajaa riittävän hyvin. Kukaan ei ole turhan tarkka omista tiedoistaan silloin, kun on kyse ihmisten turvallisuudesta”, Halonen sanoo. Ratinassa työskenteli vajaa 100 Securitas Eventsin työntekijää per ilta.

Rammstein  voittaa yleisön puolelleen viimeistään Mein Hertz Brennt –biisillä. Yleisöstä irtoaa niin paljon oikealta kuulostavia saksalaisia sanoja, että Lindemann hiljentää mikkinsä. Sitten tulee uuden levyn Puppe-kappale. Lindemann laskeutuu lavan uumeniin ja tuo takaisin tullessaan hopeiset lastenvaunut. Kokonsa puolesta ne voisivat olla aikuisten vaunut tai vaikkapa perhevaunut. Pian lastenvaunut palavat.

Keikan puoleenväliin asti Rammstein pommitteelee säästeliäästi. Deutschland-kappale vääntää pommitusnupit kaakkoon. Lieskat ja tulipallot syöksähtelevät tiuhemmin, niiden lämpöaalto tuntuu stadionin perimmäisessä nurkassa asti. Ei siis ihme, että eturivissä olevat järjestyksenvalvojat ovat saaneet ohjeistuksensa.

Rammstein esittelee keikalla myös klassikkonsa, jossa laulaja Lindemann kurmoottaa kosketinsoittaja Christian Lorenzia. Siinä pienempi tuliase täytyy välillä vaihtaa isompaan. Kukaan ei kuitenkaan loukkaannu.

 

Kosketinsoittaja Christian Lorenzia koeteltiin illan aikana erilaisin tuliasein.

 

SML Medicalin Eeli Sulku vastasi molempien konserttien ensiavusta.

Ensiavussa

Hieman ennen konsertin alkua stadionille perustettu ensiapu ruuhkautuu mutta ammattilaisista koottu ensiapuryhmä pysyy tilanteen tasalla. ”Teimme nopeita ratkaisuja ja potilaat joko hoidettiin tai lähtivät jatkokuljetuksin oikeisiin paikkoihin”, ensiavusta vastannut Eeli Sulku sanoo. 32 000 –päisestä yleisöstä 60 – 70 henkilöä tarvitsi ensiaputasoista apua ja vajaa 20 henkilöä tarvitsi ensihoitoa vaativaa apua tai seurantaa.

Sulku kiittelee järjestyksenvalvojia hyvästä yhteistyöstä. ”Jos tämän päivän ensihoidossa on hieman sitä ongelmaa, että poliisipartiota saa joskus odottaa, niin täällä sitä ongelmaa ei ollut. Apua tuli aina nopeasti ja riittävästi.”

 

Teksti Marko Partanen
Rammstein photos:  Jens Koch

 

Rammstein Ratinassa.