Jokilaaksojen pelastuslaitoksen joukkue voitti Ensihoidon SM-kisat Suomen Turvatiedon Akuuttihoitopäivillä Tallinnassa. ”Molemmat kilpailutehtävät tulivat ihan puskista mutta tiimityömme toimi, sitä olimme ehtineet harjoitella”, Jaakko Annala sanoo.
Hänelle Ensihoidon SM-kisoista jäi pelkkää hyvää sanottavaa. ”Toivottavasti pääsen mukaan jatkossakin.”


Jokilaaksojen pelastuslaitos voitti Ensihoidon SM-kisan. Joukkue oli mukana kisassa nyt kolmatta kertaa. Mestaruudesta taisteltiin Tallinnassa Suomen Turvatiedon Akuuttihoitopäivien yhteydessä. Paras joukkue, Jokilaaksojen pelastuslaitos, sai mukaansa Voittajan miekka –kiertopalkinnon sekä 1500 euroa palkintorahaa.

Mari Alanko hoitaa SM-voiton arvoisesti.

Joukkueen johtaja Jaakko Annala ja Mari Alanko olivat kisassa mukana ensimmäistä kertaa ja Satu Jussila toista kertaa. Mukana oli myös kahdella aiemmalla kerralla kisajoukkueessa ollut Mari Nietula, hän toimi joukkueen mentorina. ”Kun on aiemmin ollut, niin tietää tunteen, minkälaista kilpailutilanteeseen on mennä ja myös vähän mitä kisatehtävissä odotetaan”, Jussila sanoo. Kisatilanteet ovat osallistujille myös oppimistilanteita.

Kilpailuskenaariot yllättivät kilpailijat. ”Kun ovet simulaatiotilaan aukesivat, edessämme olikin ambulanssi, jossa oli nukke, synnyttävä äiti, joka räpytteli meille silmiään. Motivaatio lisääntyi, kun huomasin, miten hienosti kisa on järjestetty”, Annala sanoo.

Synnytystehtävä ei saanut Jokilaaksojen joukkuetta hätkähtämään, sillä joukkueella oli kokemusta oikeistakin matkasynnytyksistä. ”Odottelimme hirveitä komplikaatioita ja ajattelimme ehkä vähän liian vaikeasti”, Annala sanoo. Komplikaatioita ei kuitenkaan tullut, vaan suorite päättyi vauvan virvoitteluun, apgar-pisteiden antamiseen ja vauvan äidin rinnalle asettamiseen.

Satu Jussila.

Finaalissa Jokilaaksojen joukkuetta vastassa oli mestaruutta puolustava Päijät-Hämeen, joka suoritti tehtävän ensin. Kylpylän altaalla nuorella uimarilla oli tullut äkillinen keuhkopöhö. ”Olimme hoitaneet jo potilaan kuljetusvalmiiksi ja odottelimme paareja paikalle. Odottelimme myös tehtävän loppuvihellystä, jota ei tuntunut kuuluvan. Tehtävä oli käynnissä vielä varmaan viitisen minuuttia  ja katselimme toisiamme ihmeissämme, että eikö se jo lopu. Kisa loppui, kun paarit saatiin paikalle.”

Annala oli tyytyväinen, että kisaan oli tuotu jotain muuta kuin tuttu elvytys. ”Kilpailusimulaatiot olivat nyt todellakin jotain täysin erilaista kuin ennen. Kisan jälkeen tulikin kerrattua molempien simulaatiotehtävien teoria ja hoito vielä uudelleen oppimismielessä”, Jussila sanoo.

 

Teksti Marko Partanen
Kuvat Juha Jormakka

 

 

 

 

Päijät-Hämeen joukkue finaalisuorituksessa.

 

 

Kilpailun tuomari Christoffer Ericsson Arcadasta.