Ensihoito-oluen alkuperäinen tarve kuivui kasaan mutta olut kelpasi silti ja suut pysyivät kosteina. Valitettavasti Panimoyhtiö Tujun Ensihoito-olut alkaa olla nyt loppuun juotu. Se oli hyvää niin kauan kuin sitä riitti.

Idea Ensihoito-oluesta syntyi ensihoidon kentällä. Ensihoidon opettaja Mikko Kaartinen ja päivystyksen sairaanhoitaja Jukka Mononen olivat tutustuneet töissä, kun Kaartinen työskenteli vielä ambulanssissa. Mononen on sairaanhoitajatyönsä lisäksi myös panimoyrittäjä, toimitusjohtaja yrityksessä panimoyhtiö Tuju.

Ensihoito-olutta pantiin pieni erä, vain 15 laatikkoa eli 330 pulloa. Sitä oli määrä tulla tarjolle, kun ensihoitaja amk -koulutuksen 20-vuotiasta taivalta piti juhlistaa. Olut tuli mutta juhla ei.

”Ensihoito-olut on väriltään kelta-oranssi, lähes kirkas mutta hieman utuinen. Oluen pintaan muodostuu mehevä mutta maltillinen ja varsin kestävä vaahto”, arvioi Lari-Pekka Ruotsi Systole 2/2019 -lehdessä.

Ensihoitobisset päätyivät lappeenrantalaisen marketin hyllyyn, josta ne on pikkuhiljaa imuroitu napsuvimpiin suihin. Hyvä niin, sillä IPA-tyyliseksi valikoitunut Ensihoito-olut on sitä parempaa, mitä tuoreempana se juodaan, Jukka Mononen kertoo.

IPA on pintahiivaolut, ja sitä, mitä 2010-luvun kuluttajat haluavat juoda, Mononen luonnehtii. Pintahiivaolut räjäytti Monosenkin pankin noin 10 vuotta sitten. IPA-oluiden valmistaja voi kikkailla valmiissa raikkaassa tuotteessa hedelmäisyyden, katkeruuden ja humaloinnin kanssa.

Jos Tuju-panimon Ensihoito-oluessa on katkeruutta, niin sitä oli yrityksen aloittamisessakin. Laitteisto jäi jostain syystä maailmalle nalkkiin ja Tujun aloitus viivästyi kolmella kuukaudella.
”Yleensä pitää olla tilat ja laitteet valmiina kun viranomainen tarkistaa ne käyttöön ja antaa luvat. Me olemme ainoa panimo Suomessa, joka on saanut luvat, ennen kuin tuotanto oli valmis käynnistymään. Viranomainen ymmärsi meitä, eikä halunnut omalta osaltaan enää viivästyttää toiminnan aloittamista”, Mononen selventää.

”Kun pienpanimoita alettiin nelisen vuotta sitten perustaa, niitä tuli parhaillaan kolme per kuukausi. Nyt maassamme on jotakuinkin 100 pienpanimoa.” Mononen arvelee, että maan markkinat ovat nyt saturoituneet.

Teksti Marko Partanen
Kuva Juha Jormakka