Cobralla sammutettiin entistä rautakauppakiinteistöä. Palo paikallistui kerrariin, joka oli sokkeloinen ja jossa oli paljon palokuormaa. Kellarissa oli kuuma, heikko näkyvyys ja sen seinistä löytyi halkeamia – käyttöön otettiin Cobra. Vesisumun jäähdyttävä vaikutus oli huomattava.

Entinen rautakauppakiinteistö, joka oli ollut pidemmän aikaa tyhjillään, syttyi palamaan Sipoossa. Rakennuksessa oli useita kerroksia sekä kellarikerros, josta palo oli saanut alkunsa. Kellaritilat olivat laajat, sokkeloiset ja niihin oli jäänyt paljon hylättyä irtaimistoa. ”Kellarin syttymistilassa oli muun muassa polttopuuvarasto, joten palokuormaa kiinteiden rakenteiden lisäksi oli aivan riittävästi. Kellarissa oli myös pesu- ja saunatilat sekä lämmönjakotilat”, tilannetta johtanut Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Timo Tähtinen kertoo.

Yläpuoliset tilat tarkastettiin sitä mukaan kun savusukeltajia saatiin paikalle. Sitten keskityttiin täydellä teholla kellaripalon sammuttamiseen. ”Ensivaiheessa kellariin yritettiin tehdä sammutushyökkäys mutta sen aikana tilanne arvioitiin uudelleen. Oli pohdittava savusukelluksen hyödyllisyyttä, sillä savusukeltajat kertoivat näkyvyyden olevan nolla ja kuumuuden olevan korkea. Myös kellarin seinissä havaittiin halkeamia, joten kovan kuumuuden oletettiin heikentäneen rakenteita”, Tähtinen sanoo.

 

Cobra-sammutus oli raskasta

Savusukeltamisesta luovuttiin ja päätettiin hyödyntää Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta naapuriavun mukana tulluttaa Cobraa. Ensin Cobralla yritettiin porata kivijalan tyvestä alaviistoon mutta läpäistävä seinä oli niin paksu, että pitkäaikainen läpäisy ei tuottanut tulosta. Sitten läpäisyä yritettiin maanrajassa olevasta ilmanvaihtokanavasta. ”Pääsin työskentelemään tukevasta haara-asennosta siten, että saatoin kumartua peitsen päälle pitäen peistä hartiani ja lähes maatasossa olevan tuuletuskanavan välissä”, palomies Saku Paavola sanoo.

Peitsen kärki upposi ilmanvaihtokanavaan vain vähän ja läpäisy onnistui nopeasti. Cobran hillitsi paloa tehokkaasti. Muutamissa minuuteissa joka puolelta alkoi työntyä esiin harmaata savua. Tehokkaan vasteen takia sammutusaikaa päätettiin pidentää. Lopulta Paavola sammutti Cobralla 20 minuutin pituisen iskun. ”Kymmenen minuutin jälkeen sekunnit alkoivat tuntua pitkiltä. Vaikka minulla oli hyvä asento, pitkä staattinen pito tuntui raskaalta. Oli vaikea arvioida, kuinka paljon voimaa peitsi tarvitsee pysyäkseen paikoillaan. Koska olin kumartuneena alaspäin, mitään varsinaista takamiestä en kokenut tarvitsevani.”

”Vesisumun jäähdyttävä vaikutus oli huomattava, palokaasujen väri muuttui vaaleaksi, joka oli hyvä merkki meille”, Tähtinen sanoo.

 

Paineita Cobran käytöstä

Paavola kertoo, että Cobran käyttö loi myös paineita. ”Tunsin silmäparit selässäni, kun aloitin sammutuksen. Kun kaikki muu toiminta keskeytetiin Cobran käytön ajaksi, niin tiesin, että tekemistäni seurataan. Viimeiset minuutit olivat todella raskaita.”

Paavola sammutti Coralla myös toisesta tuuletuskanavasta. Siinä peitsi upposi kanavaan melkein kokonaan. Asento piti vaihtaa korkeaksi polviasennoksi. 10 minuuttia pitkä sammutus oli taas raskas mutta hyödyllinen. Se ei vaikuttanut yhtä hyvin kuin ensimmäinen mutta tehoa siinäkin oli. Sammutusta jatkettiin muiltakin seiniltä löytyvistä ilmanvaihtokanavista mutta niistä ei ollut enää niin paljon hyötyä.

Cobraiskujen jälkeen palava tila sammutettiin normaalilla sammutushyökkäyksellä. ”Tilojen jäähdytystä tehostettiin savutuulettimeen liitetyllä vesiletkulla, jolla saatiin vesisumua ilmavirran mukaan”, Tähtinen sanoo.

Kellarin sammuttua huomattiin, että maatasossa olevasta lattiasta nousee savua. Kun lattia piikattiin auki, ontelosta löivät liekit vastaan. Cobra otettiin käyttöön myös sisätiloissa ja lattiaonteloon porattiin parikymmentä reikää, jolloin palo ontelossa laantui. Cobraiskut päätettiin lopettaa, kun laitteesta loppui abrasiivi, jota käytettiin laitteessa olevan säiliön lisäksi kaksi lisäkanisteria

 

Saatiin mitä haettiin

”Cobran käytöllä onnistuttiin siinä mitä tavoiteltiinkin, vältettiin korkea riskinen savusukellus, palokaasujen, rakenteiden ja tilojen lämpötila saatiin siedettäväksi lopulliselle sammutusiskulle. Miehistön ei  tarvinnut sukeltaa ”pätsiin”, eikä riskitaso noussut kriittiseksi. Cobra-miehistön osaamisen taso oli erinomainen ja hyvin toiminutta laitteistoa käytettiin taitavasti. Ilman tehokasta palokaasujen jäähdytystä palo olisi levinnyt kellaritiloissa ja kuumuus olisi vaurioittanut kiinteitä rakenteita vaarallisen paljon”, Tähtinen sanoo.

Hänen mukaansa palo olisi levinnyt myös kellarin yläpohjaan laajalti mutta nyt se oli sammutusiskun jälkeen vielä hallittavissa, kun Cobraa voitiin käyttää. ”Cobra on yksi työkalu muiden joukossa, ei kuitenkaan mikään ihmeiden tekijä mutta tehokas, turvallinen ja rakenteita säästävä osaavissa käsissä. Sen käyttäminen vaatii rohkeutta ja tietoa mutta käyttämällä oppii. Erehdyksetkin ovat kokemuksia”, Tähtinen muotoilee.

 

Pari sanaa Cobrasta

Cobra-sammutusleikkuri on korkealla, 300 barin, paineella vettä ampuva laite. Suihku on halkaisijaltaan muutamia millejä vahva, joten laite käyttää minuutissa noin 60 litraa vettä. Kun sen peitsi asetetaan seinää vasten, pelkän vesisuihkun voimalla voidaan läpäistä puisia rakenteita. Kun vesisuihkun sekaan laitetaan metallijauhetta, abrasiivia, voidaan vesisuihkulla läpäistä melkein mitä tahansa materiaalia. Cobra-sammutuksen ajatus on, että rakenne läpäistään palavan tilan ulkopuolelta, jolloin sammutus voidaan tehdä pienemmällä riskillä kuin menemällä perinteisesti palavaan tilaan savusukeltamalla. Sipoon keikassa merkille pantavaa oli pitkä sammutusaika, mikä ottaa voimille siksi, että peitseä ei voi liikuttaa yhtään sinä aikana kun sillä yhdestä kohdasta ensin läpäistään rakenne ja sitten sammutetaan. Jos peitsi liikahtaa, on porattava uusi reikä. Samaan reikään suihkua on enää mahdotonta kohdistaa. Jotta Cobrasta saadaan hyötyä sammutuksessa, on palon oltava tietynlainen, jokaisessa palosssa se ei toimi. Oikeissa tilanteissa käytettynä se on kuitenkin tehokas.

 

Teksti Marko Partanen
Kuvat Itä-Uudenmaan pelastuslaitos

 

Lue myös aiheeseen liittyvät Aseman jutut:

Cobra pistää pimeäksi

Täydentävää tehoa