Suomalaista ensihoidon viestintää hallitsee FinnHEMS-kopteritoiminta. Vain sen viestit näyttävät menevän mediassa läpi. Eivätkö ensihoidon tuottajat ja -järjestäjät ole niin kiinnostuneita omasta toiminnastaan, että tiedottaisivat siitä. On päivänselvää, että jos ambulansseilla liikkuvaa ensihoitoa ei olisi, ei FinnHEMS-toiminnastakaan olisi mitään hyötyä. Yhdessä ambulanssit ja FinnHEMS tuottavat laadukasta toimintaa. Kuka kertoisi myös ambulansseista?


FinnHEMS- -lääkärihelikopteritoiminta on ottanut mediassa paikkansa järjestelmällisellä ja tavoittavalla viestinnällään. Samaa voisivat tehdä myös ambulanssitoimintaa järjestävät ja – tuottavat organisaatiotkin. Minkä kiven koloon on piiloutunut sairaanhoitopiirien, pelastuslaitosten ja yksityisten palveluntuottajien viestintä? Kaikkihan voivat kertoa omasta toiminnastaan siinä missä FinnHEMSkin.

Olisikin todella mielenkiintoista nähdä tilastoja ja/tai dataa tavallisen ensihoitojärjestelmän – kuten ambulanssien – vaikuttavuudesta. Jos omasta toiminnasta ollaan kiinnostuneita, niin sitä kannattaisi tutkia ja siitä kannattaisi kertoa.

Valitettavasti tietooni ei ole tullut yhtään palvelun järjestäjää tai -tuottajaa, jotka kertoisivat tekemisistään tilastoa – tutkimusta tai edes ”musta tuntuu” -tietoa. Vain Helsingin pelastuslaitos kertoo  järjestelmällisesti juhlapyhien jälkeen miten homma on sujunut. FinnHEMSin kaltaiseen sensaatiohakuisuuteen sekään ei silti yllä.

Ehkä ensihoidon järjestäjät ja – tuottajat  eivät tutki omaa toimintaansa tai sitten ne kokevat sen niin itsestäänselvyydeksi, ettei mokomasta kannata kertoa. Kyllä kannattaa. Tällä hetkellä ainoa, joka tarjoilee hätkähdyttäviä tietoja, on FinnHEMS, ja siksi siitä kerrotaan myös lehdissä. Yksittäisten lääkärien tekemät subjektiiviset arviot omasta työstään nousevat otsikoihin samalla kun kattavasta ja FinnHEMS-toiminnankin kannalta välttämättömästä perustyöstä ei tiedota kukaan. 

Onko näin, että ensihoidon perustyöstä ja sen toimivuudesta ei ole kiinnostuneita edes sen järjestäjät ja tuottajatkaan? Ambulansseille, ensihoidon kivijalalle, soisi vähintään samankaltaisen näkyvyyden kuin FinnHEMSillekin, jonka toiminnalta on pohja välittömästi pois, jos ambulanssit eivät liiku ja ensihoitajat eivät hoida.

Toiminnasta viestimiseen ei tarvita tutkimuksia, eikä järin muutakaan tietoa. Systolen uutisen mukaan, FinnHEMSinkin tiedotekin perustui vain tilanteissa työskentelevien lääkärien subjektiiviseen arvioon ja osittain myös sellaiseen tietoon, jota ei pystytty perustelemaan mitenkään.

Mielikuvien luominen on loppupeleissä helppoa. Siihen pystyy varmasti myös tavalliset ensihoidon järjestäjät ja – tuottajatkin, jos on riittävästi halua. Ensihoidon kenttäduunarit kaipaavat tietoa oman työnsä vaikuttavuudesta. Ehkä myös sama väki, joka on kiinnostunut FinnHEMSin uutisista, voisi olla kiinnostunut siitä, minkälaista ambulanssipalvelua verorahoillaan saavat. Kuka kertoisi siitäkin?

Jos ensihoidosta kerrotaan vain terävimmän kärjen teoista, sen todellisuus vääristyy.

Teksti: Marko Partanen