Vladimir Putin osti ambulanssin Iisalmesta. Thaimaan kuningas osti kaksi. Saudiostokset haettiin Savosta Antonovilla. Olin vaikuttunut tarinoista ja kirjoitin niistä Systole-lehteen. En kuitenkaan tajunnut, mihin se johtaisi. Työpöydälläni on nyt keskeneräinen elämänkerta miehestä, jolta tarinat eivät lopu. ”Hän pystyy puhumaan ja olemaan ylpeä saavutuksistaan – kerskumatta”, sanoo Narinder Singh. Mutta miten hän tähän tarinaan liittyy? Se selvisi Tissibaarissa.

Marko Repo Rettmobil 2014 -messuilla Saksan Fuldassa.

Marko Repo Rettmobil 2014 -messuilla Saksan Fuldassa.

Sähköpostiini saapui vastaus. Siinä luki: ”Juttu on ytimekäs ja hieno, joka ainakin minulla nostattaa ihon kananlihalle. Ja totta joka sana.” Lähettäjä oli Marko Repo, Profile Vehiclesin toimitusjohtaja. Sähköposti antoi hyväksynnän kirjoittamalleni  ”Post Scriptum: Jotain omaa” -blogille, joka julkaistiin Aseman Lokikirjassa.

Siinä Putin lähetti lääkärinsä Savoon tarkistamaan kulkeeko hänelle valmistettu ambulanssi riittävän kovaa. Thaimaan kuningas vaati ambulanssinsa norsunluunvärisenä ja saudiarabialaisten lähettämä ”ilmalaiva” piti lastata 21 ambulanssilla. Eivätkä tarinat siihen loppuneet – todellakaan. Juuri siksi olemme päätyneet tähän tilanteeseen, missä olemme. Kirjoitamme ambulanssimogulista kirjaa, sillä olemme varmoja, että Markon tarinat ambulanssien rakennustyömailta kertovat mielenkiintoisen kokonaisuuden – elämänkerrallisen kirjan.

Homma lähti käyntiin yllätyksellä ennen kuin riviäkään oli kirjoitettu. Marko soitti ja sanoi, että: ”Voisit tavata Narinderin?” ”Siis kenet?” Marko tarkoitti serkkunsa poikaa, Vantaan Korsosta Los Angelesiin muuttanutta, Narinder Singhiä.

”Tavataan Narinder”, sanoin. Samalla mietin, miten hän tarinaamme liittyy. Marko kertoi, että hän on hauska kaveri ja mukana bisneksessä. Minulla oli Markon mukaan kuitenkin kiire, sillä Narinder oli parhaillaan Suomessa mutta lähtisi seuraavana päivänä takaisin kotiinsa Los Angelesiin. Sovimme tapaamisen seuraavaksi aamuksi Malmilla sijaitsevaan ”Tissibaariin.” Narinder sanoi, että voin pysäköidä autoni vaalean Bentleyn viereen. Tumma Skoda istui osoitetulle paikalle kuin nakutettu.

nape1

Narinder Singh Tissibaarissa Helsingin Malmilla tammikuussa 2018.

Tissibaari-kutsumanimi juontaa menneisyydestä mutta se näkyy edelleen esimerkiksi paikan lippalakeissa. Baarin oikea nimi on Malmintori. Narinderin vanhemmat omistavat sen. Menimme takahuoneeseen ja aloimme jutella. Narinder kertoi olevansa sarjayrittäjä, repertuaariin kuuluu viihde-, media- ja teknologia-aloja. Vaikka Narinder on työskennellyt terveydenhuollonkin teknologian kanssa, niin ambulansseista hänellä ei ole aiempaa kokemusta. Tavoitteet ovat kuitenkin selvillä. ”Selvitämme uusimmat kilpailijoilla olevat teknologiat ja ennen kaikkea sen, mitä Profile voi tuoda markkinoille lisää”, Narinder sanoo.

Hän kuvaa Markon luovaksi visionääriksi, jonka kanssa työskentely on inspiroivaa ja hauskaa. ”Marko osaa bisnespuolen, jossa hommat clousataan.” Sukulaisuus ei sotke asiaa, vaan Narinderin työkalupakista löytyy tarvittaessa välineitä; palautteen anto, -otto ja alas istuutuminen. Yhteistyötään Markon kanssa hän kuvaa toisiaan täydentäväksi. ”Marko on vankkumaton optimisti. Hän ajattelee, että kaikki on mahdollista kun asiat tehdään hyvin ja hyvästä työstä seuraa aina menestyksen merkit”, Narinder sanoo.

Minä puolestani pyrin hyvään kirjoitustyöhön. Pidän tehtävääni luottamuksenosoituksena. Tarinoiden ohessa on tärkeätä saada esiin myös Markon persoona. Ainakin yksi asia on tullut jo harvinaisen selväksi. Sijoittuivatpa tarinat Venäjältä Amerikkaan tai Saudi-Arabiasta Thaimaahan, niin Markon koti ja Profile Vehiclesin päätehdas löytyvät Suomesta ja Iisalmesta.

”Tehdään tästä yhteinen matka”, Marko sanoi. Lähdin mukaan. En yhtään tiedä mihin seuraava tarina minut vie. Se tekee tästä äärimmäisen mielenkiintoista.

Teksti ja kuvat Marko Partanen