Euroopan Elvytysneuvosto (ERC) on jo vuosien ajan järjestänyt kansainvälisen Resuscitation-konferenssinsa yhteydessä korkeatasoisen elvytyskilpailun, jossa etsitään Euroopan parasta elvytystiimiä. Viime vuonna Suomen edustusjoukkue valittiin ensimmäistä kertaa avoimen karsintakilpailun perusteella. Kokemukset olivat hyviä, joten karsintakilpailu järjestetään uudelleen tänä vuonna. Voittajajoukkue lähtee edustamaan Suomea Ljubljanaan, Sloveniaan.

”Sen lisäksi että kilpailussa valitaan Suomen edustusjoukkue Euroopan Elvytysneuvoston kansainväliseen kilpailuun, sen tarkoituksena on myös nostaa esiin korkealaatuista suomalaista elvytysosaamista organisaatioissa eri puolilla Suomea”, kertoo varapuheenjohtaja Sanna Hoppu Suomen Elvytysneuvostosta.

Vuoden 2018 karsintakilpailu käytiin Sokos Hotel Vantaan yökerhossa. Tänä vuonna kisataan Mikkelissä.

Vuoden 2018 voittajajoukkue tuli Päijät-Hämeestä

Viime vuoden karsintakilpailun Sokos Hotel Vantaassa järjestetyillä ensihoitopäivillä voitti Päijät-Hämeen (PHHYKY) Ensihoitopalvelun joukkue, jossa olivat mukana Amanda Sillanpää, Santtu Torniainen, Timo Haakana, Asmo Vihanne sekä Anssi Hapuli. Joukkue lähti edustamaan Suomea Italian Bolognaan, Resuscitation 2018 -konferenssiin. Vaikka finaalipaikka jäi saavuttamatta, sitoutunut joukkue teki kilpailussa todella korkeatasoisen suorituksen.

Suomen joukkue lavalla ERC:n kilpailussa Bolognassa.

”Mieleenpainuvinta oli toki oma suorituksemme lavalla, kaikesta jännityksestä huolimatta”, kertoo joukkueen team leader, ensihoitaja Santtu Torniainen. Hänen mukaansa parasta oli kuitenkin tunne siitä, että jopa Euroopan mittakaavassa meillä Suomessa osaaminen on korkealla. ”Pystyimme ylpeästi edustamaan Suomea ja omaa ammattikuntaa”, hän kuvailee.

Jo karsintaan ja itse kilpailuun valmistautuminen oli Torniaisen mukaan joukkueelle hyödyllinen kokemus, sillä asioita tuli kerrattua paljon, lisäksi toistoja hoitoelvytyksestä ja ABCDE-protokollasta tuli koko tiimille. Valmistautuessaan kilpailuun joukkue hioi paljon myös tiimityöskentelyä ja -dynamiikkaa. ”Kaikki tämä on antanut paljon myös kenttätyöskentelyyn ja tuonut varmuutta omaan tekemiseen – myös potilas on siis toivottavasti hyötynyt kisakokemuksesta. Muut tiimiläiset ovat olleet samaa mieltä: Ammatillinen kehittyminen on niitä tärkeimpiä hyötyjä mitä kilpailusta on saanut”, hän tiivistää.

Joukkueessa mukana ollut ensihoitaja Amanda Sillanpää kuvaa myös kokemusta hienoksi ja ainutkertaiseksi. ”Sain nähdä sellaisia ihmisiä ja harjoitella sellaisia asioita, että tulin erityisen ylpeäksi ammatistani. Hienon reissukokemuksen lisäksi – jota ei todellakaan saa vähätellä – sanoisin että koko kisaryhmätoimintaan kuuluminen toi paljon varmuutta jokapäiväiseen työhön ns. ”ensihoidon etulinjaan”, Sillanpää kertoo.

Suomea edustivat Bolognassa ensihoitajat Timo Haakana, Anssi Hapuli, Amanda Sillanpää, Asmo Vihanne sekä Santtu Torniainen Päijät-Hämeen (PHHYKY) ensihoitopalvelusta.

Joukkueiden haku on käynnissä

Joukkueiden ilmoittautuminen tämän vuoden kilpailuun aukeaa 1.2.2019. Hopun mukaan joukkueita toivotaan kilpailuun niin sairaaloista kuin sairaalan ulkopuolisesta ensihoidosta. ERC:n sääntöjen mukaisesti joukkueessa on enintään viisi jäsentä, joista yksi on ”team leader” eli elvytyksen johtaja. Tarkempaa määrittelyä joukkueen koostumuksesta ei ole – ainoa sääntö on, että kaikkien joukkueen jäsenten on oltava terveydenhuollon ammattilaisia, joko lääkäreitä tai hoitajia.

Kilpailun tuomaristo koostuu kokeneista ensihoitolääkäreistä ja ALS-kouluttajista. Hopun mukaan luvassa onkin haasteellinen mutta palkitseva kilpailu. ”Edellisen vuoden joukkueilta tulleen palautteen perusteella karsintakilpailu koettiin erittäin opettavaiseksi ja myös omaa ammatillista toimintaa kehittäväksi. Tähän vaikuttaa luonnollisesti myös se, että tuomarit käyvät heti suorituksen jälkeen kaikkien joukkueiden kanssa kattavan palautekeskustelun”, hän kuvailee.

Suomen Elvytysneuvoston elvytyskilpailu – mistä on kyse?

  • Järjestetään yhteistyössä Suomen Ensihoitoalan Liiton kanssa Ensihoitopäivillä Mikkelissä 12. huhtikuuta 2019. Kilpailijoiden ei tarvitse olla Ensihoitopäivien osallistujia
  • Voittajajoukkue edustaa Suomea Euroopan Elvytysneuvoston elvytyskilpailussa Ljubljanassa, Sloveniassa 19-21.9.2019. Suomen Elvytysneuvosto ja ERC maksavat joukkueen osallistumisen Resuscitation 2019 -konferenssiin, lisäksi Suomen Elvytysneuvosto maksaa joukkueen matkat Ljubljanaan sekä majoituksen
  • Mikäli voittajajoukkueessa on jäseniä jotka eivät ole käyneet ALS-kurssia, nämä henkilöt voivat halutessaan myös osallistua kevään ALS-kurssille alennettuun hintaan
  • Suomen Elvytysneuvoston aiemmin kilpailussa mukana olleet jäsenet ja ALS-kouluttajat sparraavat kilpailujoukkuetta kesän aikana
  • 9 ensimmäiseksi ilmoittautunutta joukkuetta pääsee mukaan kilpailuun. Ilmoittautuminen aukeaa 1. helmikuuta kello 8 osoitteessa http://www.elvytysneuvosto.fi/kilpailu/

Lisätietoa kilpailusta: http://www.elvytysneuvosto.fi/kilpailu.