Finnish Rescue Team on Suomen kansainvälinen pelastusmuodostelma, jota koordinoi Kriisinhallintakeskus. Tiimin muodostavat keskiraskas rauniopelastusmuodostelma sekä teknisen tuen tiimi.

27537741_2206215676059132_92187397_o

Kuva: Ville Ruokonen

Muodostelma toimii maailmalla tapahtuvien luonnononnettomuuksien pelastustehtävissä Suomen valtion lähettämänä, ulkomailta tulleen virallisen avunpyynnön perusteella. Jatkuvan valmiuden ansiosta sen vahvuuksiin kuuluu myös erittäin nopea reagointiaika.

Suomen rauniopelastusmuodostelma Finnish Rescue Team suoritti YK:n standardisoiman INSARAG-tasontarkastuksen ModEx-harjoituksen yhteydessä Tinglevissä, Tanskassa. Harjoituksen skenaariona oli maanjäristys kuvitteellisessa Modulistanin valtiossa.

FRT on suomalaisista asiantuntijoista koottu ryhmä, johon kuuluu 74 henkilöä ja 5 pelastuskoiraa. Sen johtajana toimii turkulainen palomestari Marko Rostedt. Rostedt on kuulunut Kriisinhallintakeskuksen muodostelmaan jo usean vuoden ajan ja ollut kansainvälisissä tehtävissä Haitilla, Nepalissa, Sierra Leonessa, Bosnia ja Herzegovinassa sekä Pakistanissa.

27537373_2206215769392456_1696068590_o

Kuva: Ville Ruokonen

Suomen rauniopelastusmuodostelma klassifioitiin alun perin jo vuonna 2012, jolloin se hyväksyttiin mukaan kansainvälisiin operaatioihin. Nyt suoritettu uudelleenklassifiointi on ollut merkittävä projekti, joka on vaatinut ryhmältä huolellista valmistautumista. INSARAG-luokitus löytyy vain harvalta ryhmältä koko maailmassa ja Suomen ryhmä arvioitiin harjoituksessa yhdeksi maailman parhaista.

Nyt läpäistyssä tasontarkastuksessa varmistettiin, että Suomen muodostelma on YK:n INSARAG-järjestelmän mukainen, jolloin sitä voidaan käyttää maailmalla tapahtuvien kriisien ja onnettomuuksien selvittämisessä esimerkiksi EU:n tai YK:n tukena.

INSARAG (www.insarag.org) on YK:n alainen yli 80 maan ja organisaation verkosto, joka koordinoi ja kehittää kansainvälistä maanjäristysten jälkeistä etsintä- ja pelastustyötä.

Lisää kuvia löydät ModExin ja CMC Finlandin Facebook-sivuilta.

Teksti: Erik Lydén
Kuvat: Ville Ruokonen
Lähde: Kriisinhallintakeskus (www.cmcfinland.fi)