Asema täytti elokuussa yhden vuoden. Se ohitti vauvaiän konttaamatta ja nousi nopeasti jaloilleen, saaden ensimmäisen vuoden aikana yli 100 000 sivunäyttöä.

”Jaa niin se Asema. Onks sulla jotain tekemistä sen kanssa?”

Näin totesi kollega minulle asemalla samoihin aikoihin, kun Asema täytti yhden vuoden.

Kommentti vahvisti tunnettani siitä, mitä Asema on meille tähän asti ollut. Päähänpisto, josta ei paljoa huudeltu. Tehtiin pois ja sovittiin että katsotaan rauhassa mitä tästä tulee.

Asema syntyi vuoden 2016 kesällä, kun puhuin taas kerran Marko Partasen kanssa puhelimessa – olemme tehneet paljon yhteistyötä Systole-lehden tiimoilta. Pyörittelimme juttuideoita, kun Marko yhtäkkiä totesi, että olisi hienoa jos meillä olisi alariippumaton nopea julkaisukanava, esimerkiksi verkkolehti.

Hymistelin.

Keskustelimme siitä, miten alalla on paljon hyviä asioita – mm. ihmisiä, opinnäytetöitä ja hyviä käytäntöjä. Niitä olisi hienoa kyetä nostamaan esiin sitä mukaa kun asioita eteen tulee. Juurikin nopeasti, netin suomalla ripeydellä ja helppoudella.

Hymistelin vähän lisää ja totesin: ”No, tehdään sitten sellainen.”

Pyörittelimme saman päivän aikana konseptin ja nimen läjään. Prosessi oli helppo: Tarkoitus oli kirjoittaa kiinnostavista asioista kaikille meille, joiden työpaikka on tavalla tai toisella jokin… Asema. Siinä se. Rekisteröin domainin, aloitin sivuston rakentamisen ja reilun viikon päästä Asema posahti tyhjästä kentälle.

Älä yllytä hullua, sanoin saatteeksi.

Periaatteena oli alusta alkaen: Harrastamme ammattimaisesti. Siksi pelkästä verkkosivu-statuksesta etenimme nopeasti ISSN-numeron hankintaan. ISSN-numero kertoo, että Asema on statukseltaan julkaisu, verkkolehti. Lehdellä puolestaan pitää olla päätoimittaja (Marko pakotti minut), joten noudatamme journalistisia periaatteita ja vastaamme julkaisutoiminnastamme siinä missä mikä tahansa muukin media. Nämä ovat erityisesti nykypäivänä tärkeitä perusasioita aina kun julkaistaan toimitettua sisältöä – toiminnan luonteesta riippumatta.

Uskoa ulkopuoleltakin

Sivuston ylläpito maksettiin alkuun omasta pussista. Saimme pian ensimmäisen tukijan, Profile Vehiclesin. Sen ansiosta ylläpitoon ei kulunut enää omaa rahaa. Tämä oli ensimmäinen tavoitteemme  – saavutimme sen parissa kuukaudessa.

Siitä on luonnollisesti katsottava eteenpäin, sillä kuluja syntyy jatkossakin. Ylimääräiset pennoset käytämme juttujen markkinointiin ja Aseman tunnetuksi tekemiseen. Tässä kohtaa lausun Profilelle kiitoksen, sillä parin kuukauden ikäisen verkkolehden tukeminen ei ole niitä itsestään selvimpiä asioita.

Aseman alkumetreillä emme suunnitelleet sisältöä sen tarkemmin, vaan päätimme vain tehdä ja julkaista juttuja niistä aiheista, joita mielessämme oli jo valmiiksi. Puksuttelimme sivuston kanssa vain eteenpäin, juttuja kirjoittaen ja perustekemiseen keskittyen.

Tasaisen suosittu

Kävijöitä oli alusta lähtien hyvin ja juttuja luettiin ajoittain jopa kiivaasti. Kun sivusto oli ollut pystyssä vuoden, huomasimme että sivunäyttöjä oli kertynyt yli sata tuhatta (GA). Sivuston lukijakunta on huomaamattamme vakiintunut nopeasti: Heikompanakin viikkona kävijöitä on tasaisesti vähintään 1000-3000.

Näitä havaintoja on ollut kiva tehdä kahden perusjätkän hetken mielijohteesta perustamasta sivustosta, joka keskittyy rajattuun aiheeseen eikä ole juurikaan markkinoinut itseään. Mukavalta tuntuu, kiitos todella paljon. Toivottavasti jutut ovat miellyttäneet.

Asema on saanut kehittyä omalla painollaan. Aina tapahtuu jotakin. Kirjoittajien määrä on lisääntynyt ja mukaan tiimiin on tarttunut uusia ihmisiä – esimerkiksi ensihoitajana ja kirjailijanakin kunnostautunut Juha Jormakka.

Julkaisukanava kaikille

Kantavana ideana alusta asti on ollut tarjota matalan kynnyksen julkaisukanava kenelle tahansa alan ihmiselle. Tässä on myös yhä lisääntyvässä määrin onnistuttu. Koska tarinoiden ei sovi tukehtua kahvipöytiin, vaan niitä pitää kertoa, haluamme madaltaa ihmisten kynnystä kirjoittaa oman alansa asioista.

Olemmekin kiinnostuneita myös esimerkiksi tutkimuksesta ja opinnäytetöistä. Mainiot työt unohtuvat usein – Asema on niiden julkituontia varten. Asema tulee aina tilaisuuden tullen levittämään tietoa hyvistä käytännöistä ja kaikesta alan kehitykseen liittyvästä.

Meille kelpaavat myös raakatekstit – jopa sellaiset, joita et voisi normaalisti kuvitellakaan julkaisevasi nimelläsi. Juju on siinä että kunhan asia on paikallaan, toimitus kirjoittaa tekstin tarvittaessa juttumuotoon. Tämä oli siis kutsu, kehotus ja ehdotus: Jos haluat olla mukana lehden julkaisutoiminnassa, ota yhteys: toimitus@asema.eu.

Kaikki asemat mukaan!

Aihepiirinämme ovat pysyneet pääosin ensihoito ja pelastus. Tämä on määrittynyt alusta asti omien ammattiemme ja verkostojemme pohjalta. Se, millaisilta asemilta juttuja tulee jatkossa, riippuu siitä, tuleeko mukaan jossain vaiheessa myös muita aiheita ja aloja tuntevia kirjoittajia – esimerkiksi poliisin, rajan tai vaikkapa puolustusvoimien osalta. Tervetulleita olette.

Mutta tuo tulevaisuus mitä tahansa tullessaan, Asema jatkaa ilman paineita tai liian tiukkoja rajauksia. Se kehittyy tekijöidensä ja lukijoidensa lähtökohdista – tasaisen varmasti.

Päätetään tarinointi toteamukseen yksivuotiaan kielellisistä taidoista:
”Yksivuotias ymmärtää jo useimmat yksi- ja kaksitavuiset sanat. Osa lapsista osaa jo muodostaa ensimmäisen kokonaisen (kaksisanaisen) lauseen. Sanavarasto kasvaa ja puhelimessa puhuminen on hauskaa, joskin juttu lentää usein parhaiten leikkipuhelimessa…” (lähde: Vau.fi)

Näistä realistisista lähtökohdista lienee hyvä jatkaa Aseman järjestyksessään toista elinvuotta.
Kiitos vielä kerran lukijoille!

 

 

Teksti: Erik Lydén

Kirjoittaja on Aseman päätoimittaja ja ensihoitoihminen.

erik.lyden@gmail.com